10-15 évvel a tünetek megjelenése előtt kimutatható az Alzheimer-kór egy magyar kombinált teszttel

2024. március 25. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva


Több százmillió forintos magyar fejlesztés is része annak a kombinált vizsgálatnak, amellyel a klinikai tünetek megjelenése előtt már 10-15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór – közölte a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológusa. Sátori Mária azt írta az MTI-nek küldött közleményben, hogy a vizsgálatban a plakkokat okozó, kóros fehérjéket egy egyszerű vérvétellel mutatják ki, míg eddig erre eddig csak költséges vagy fájdalmas vizsgálatok (CT, MR, agyvízvizsgálat) voltak. A kombinált vizsgálat másik eleme a PreDEM-teszt, amit egy decemberben zárult magyar projektben dolgoztak ki, és aminek összköltsége 362,66 millió forint volt.

A szűrővizsgálat részét jelentő 1 éves kognitív tesztek és a speciális labortechnológiai eljárás együttes alkalmazásával megállapítható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásában, milyen kezelés, feladatgyakorlás szükséges a lassításához – közölte a neurológus.

A főorvos szerint a betegség korai felismerése növeli a kezelések hatékonyságát, javítja az életminőséget, és nemzetgazdasági szinten is megtakarítást jelent az egészségügyi ellátó rendszer terheinek csökkentésével. A jelenleg elérhető vér- és genetikai vizsgálatok csak a hajlamot mutatják ki, míg az új vizsgálattal az Alzheimer-kór jelenléte állapítható meg 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt – mondta Sátori Mária.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!