Érdemes az északi eget lesni, hátha lesz sarki fény

2024. március 24. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Elég komoly mágneses vihar éri el a Földet a következő órákban, ráadásul 12 órával hamarabb, mint arra a számításokból eddig következtettek – írta ki Facebook-oldalára az időjárási oldal, a Severe Weather Europe vasárnap este.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal is kiadta a riasztást komoly geomágneses viharra. Ilyenkor a Napból kilökődő töltött részecskék (a napszél) érkeznek a Föld légkörébe. Ennek leglátványosabb része az auróra, azaz a sarki fény, amikor a bolygó légkörébe érkezve e részecskék ionizálják a légkört. Ekkor keletkeznek a néha még Magyarországon is megcsodálható, színes táncoló fényjelenségek az északi égbolton. A geomágneses viharok hátulütője, hogy érzékeny berendezéseket megzavarhatnak, így műholdakat, ezen keresztül a helymeghatározó GPS-rendszereket is.

Az Időkép is kiírta Facebookjára vasárnap este, hogy „Ma este szemeket az égre, mert bár a hold és a felhők zavarhatnak, van esély a sarki fényre!” A poszt kommentszekciójában meg is osztották a Visegrádi-hegységben lévő Prédikálószék kamerafelvételét, amin felderengett a pirosas-lilás fény.

Legutóbb tavaly november végén írtunk róla, hogy látni lehetett az északi fényt Magyarországon, akkor már tizenharmadszorra 2023-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!