Szoros kapcsolat lehet a cukorbetegség és az Alzheimer-kór között

2024. március 23. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egereken végzett kísérleteken keresztül vizsgálták amerikai kutatók a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór összefüggéseit. Ezt a kapcsolt állapotot néhány tudós már csak 3-as típusú cukorbetegségként emlegeti – írja az EurekAlert.

„Úgy gondoljuk, hogy a cukorbetegség és az Alzheimer-kór szorosan összefügg. A cukorbetegség megelőzésére vagy enyhítésére irányuló intézkedésekkel megelőzhetjük vagy legalábbis jelentősen lelassíthatjuk az Alzheimer-kór demenciatüneteinek progresszióját” – mondta Narendra Kumar, a College Station-i Texas A&M Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője.

A cukorbetegség és az Alzheimer-kór a két leggyorsabban növekvő egészségügyi probléma világszerte. Előbbi megváltoztatja a szervezet azon képességét, hogy az ételt energiává alakítsa, utóbbi pedig a demencia egyik formája, amely a memória és a kognitív készségek fokozatos csökkenését okozza.

Köztudott, hogy az étkezés befolyásolja a cukorbetegség kialakulását, valamint hatásainak súlyosságát is lehet vele kezelni. Annak kiderítésére, hogy az étkezés hogyan befolyásolhatja az Alzheimer-kór kialakulását cukorbetegeknél, a kutatók nyomon követték, hogyan hat egy, a bélben lévő fehérje az agyra.

Azt találták, hogy a magas zsírtartalmú étrend elnyomja a Jak3 nevű fehérje kifejeződését. Azok az egerek, akiknél ezt a fehérjét kiiktatták, egész testes gyulladásos folyamatot produkáltak, ami érintette a béltől kezdve a májon át az agyat is. Végül az egerek Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket kezdtek mutatni. A kutatók úgy gondolják, hogy mivel minden, amit megeszünk, a májban metabolizálódik, a bél–agy tengely között a máj lehet a kulcsszereplő a folyamatban.

A kutatócsoport már régóta tanulmányozza a Jak3 funkcióit, és ma már tudják, hogy az élelmiszerek hatása a fehérje expressziójára szivárgó bél szindrómához vezet. Ez alacsony fokú krónikus gyulladást, cukorbetegséget okozhat, és hozzájárulhat, hogy az agy nem tudja kiüríteni magából a mérgező anyagokat, ami az Alzheimer-kórban is megfigyelhető demenciaszerű tüneteket eredményezhet.

Jó hír viszont, hogy meg lehet állítani ezt a gyulladásos folyamatot egészséges táplálkozással és a vércukorszint szabályozásával. Különösen a prediabéteszes emberek profitálhatnak az életmódváltásból, így ugyanis megelőzhetik, hogy kialakuljon náluk a 2-es típusú cukorbetegség, és így az Alzheimer-kór kockázata is csökkenhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!