Egy kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti a bélrák kiújulásának esélyét

2024. március 23. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kutatás szerint azoknál a bélrákkal diagnosztizált betegeknél, akik naponta legalább 2-4 csésze kávét isznak, jelentősen csökken a betegség kiújulásának kockázata, írja a Guardian. Az eredmények azért is reménykeltőek, mert Nagy-Britanniában például évente több mint 16 ezer ember halálát okozza a bélrák, amivel az egyik vezető haláloknak számít a rákos megbetegedések között.

Az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik legalább napi öt csésze kávét fogyasztottak, 29 százalékkal csökkent a bélrák kiújulásának a kockázata. 32 százalékkal kisebb valószínűséggel tért vissza a beteség náluk azokhoz képest, akik két csésze kávénál kevesebbet ittak.

De az eredmények azt mutatják, hogy még a kevesebb kávét fogyasztó betegeknél is jelentősen csökkent a kiújulás kockázata azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem kávéztak. A kutatás Hollandiában, 1719 bélrákos beteg bevonásával készült.

A kutatás egyik szerzője, Ellen Kampman ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bélrák kiújulásának kockázata és a rendszeres kávéfogyasztás között talált összefüggés nem ok-okozati. Egyik munkatársa, Marc Gunter pedig arról beszélt, hogy a tudomány még mindig nem érti, hogy a kávénak miért van ilyen jótékony hatása a rákos megbetegedéseknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!