A Google a mesterséges intelligencia segítségével akár hét nappal előre meg tudja jósolni az árvizeket

2024. március 20. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligencia segítségével a Google akár hét nappal előre is pontosan megjósolta, hogy mikor, hol alakulhat ki árvíz – írja az Engadget.

A Google olyan gépi tanulási modelleket fejlesztett ki, amik figyelembe vették a folyó vízszintmérőinek állását, a domborzati viszonyokat és még sok más adatot. Ezután a vállalat lokalizált térképeket készített, és több százezer szimulációt futtatott le minden egyes helyszínen.

Bár a vállalat néhány árvizet hét nappal előre meg tudott jósolni, átlagosan öt nappal korábban tudta előre jelezni a katasztrófa kialakulását. Jelentősen javult az előrejelzés színvonala az elmaradottabb régiókban is, például Afrika és Ázsia egyes részein.

A mesterséges intelligencia segítségével a vállalat összesen 80 országban, 460 millió lakosnak tudta előre jelezni az árvizek kialakulását. A vállalat ezeket az előrejelzéseket a Google keresőben, a Google Térképben és az Android értesítéseken keresztül tette elérhetővé.

A Google tovább dolgozik azon, hogy még ennél is gyorsabban és pontosabban tudja előre jelezni a leggyakoribb természeti katasztrófát. Az árvizek világszerte közel 1,5 milliárd embert, vagyis a világ népességének mintegy 19 százalékát érintik. Az árvizek óriási anyagi áldozatokat követelnek, évente mintegy 50 milliárd dollárnyi globális gazdasági kárt okoznak. A korai előrejelző rendszerek jelentősen hozzájárulhatnak az anyagi károk mérsékléséhez és a katasztrófa miatt bekövetkező halálos áldozatok számának csökkentéséhez.

A teljes tanulmányt szerdán tették közzé a Nature folyóiratban, a Google blogposztját pedig ide kattintva lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!