„Az Instagram a profitot választja az emberi életek helyett” – lemondott a Meta pszichológiai tanácsadója

2024. március 16. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberéletek elé helyezik a profitot, mondta a Metáról, az Instagram és a Facebook anyacégéről Lotte Rubæk pszichológus, aki egyben le is mondott tanácsadói posztjáról a cég globális szakértőcsapatában, írja a Guardian. A szakértők feladata elvben az volna, hogy tanácsokat adjanak a Metának, hogyan óvhatnák jobban felhasználóik testi és lelki egészségét. Rubæk szerint a céget valójában nem érdeklik a tanácsaik, nem tesznek eleget azért, hogy eltávolítsák az olyan, önkárosító tartalmakat az Instagramról, amelyek arra ösztönözhetik a lányokat és fiatal nőket, hogy kárt tegyenek önmagukban.

A dán pszichológus szerint a Metát egyáltalán nem érdekli felhasználói jóléte és biztonsága. Mi több, szerinte valójában direkt használják a káros tartalmakat, amivel még inkább magukhoz láncolják sérülékeny felhasználóikat, ezzel is növelve a profitot.

„Nem maradhatok tovább a Meta tanácsadó testületének tagja, mert nem hiszek már abban, hogy bármilyen pozitív hatással lehetünk a gyermekek és fiatalok biztonságára a platformjaikon” – írta lemondó levelében. „Akár úgy is tűnhet, hogy törődnek velük, vannak szakértő testületeik, stb., de a háttérben teljesen más céljaik vannak” – mondta a Guardian hétvégi magazinjának, az Observernek. A cél pedig az, hogy „hogyan csikarjanak ki még több interakciót és csináljanak még több pénzt belőlük azzal, hogy a képernyőhöz láncolják őket, adatokat gyűjtenek róluk, amit aztán eladnak”.

„Az öngyilkosság és az önkárosítás összetett probléma, amit rendkívül komolyan veszünk” – reagált Rubæk vádjaira a Meta egyik szóvivője, aki szerint „szakértő testületeik visszajelzései alapján jelentős előrelépés történt”, például „nemrég” azt is bejelentették, hogy rejteni fogják a kamaszok elől az öngyilkosságot és önkárosítást tárgyaló tartalmakat.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!