A koronavírus-vakcinák csökkentik a Covid-19 okozta vérrögök és szívelégtelenség esélyét

2024. március 13. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint a Covid-19 elleni védőoltások a beadás után akár egy évig is jelentősen csökkenthetik a fertőzéssel összefüggő szívelégtelenség és vérrögök kockázatát, írja a The Guardian.

A Heart szaklapban megjelent tanulmányhoz brit kutatók több mint 20 millió ember egészségügyi adatait elemezték az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Észtországban, és bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltások megvédik az embereket a Covid-fertőzés súlyos szív- és érrendszeri szövődményeitől.

A pandémia alatt a koronavírus-vakcinák hatékonynak bizonyultak a súlyos betegség megelőzésében, ugyanakkor a gyógyszerszabályozók bizonyos ritka szív- és véralvadási betegségekben növekedést regisztráltak a járvány és a tömeges vakcináció idején. Bár a koronavírus-vakcinák között többnél nagyon ritka mellékhatásként szerepel a szívizom- és szívburokgyulladás, illetve a vérrögképződés is, azt is tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzés is jár ilyen következményekkel.

„Ebben a nagyon kiterjedt tanulmányban azt mutatjuk be, hogy az oltott embereknél nagy mértékben csökkent a Covid-19 utáni szövődmények kockázata” – mondta Daniel Prieto-Alhambra, az Oxfordi Egyetem gyógyszer- és eszközepidemiológiai professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Az Oxford-AstraZeneca és a Janssen által gyártott adenovírus-alapú Covid-vakcinák, valamint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái voltak a leghatékonyabbak a fertőzés ilyen jellegű következményei ellen a fertőzés utáni egy hónapban. Ebben az időszakban a szívelégtelenség kockázata 55 százalékkal, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 78, illetve 47 százalékkal csökkent az oltatlan emberekhez képest.

Bár a vakcinák védőhatása hosszabb távon gyengül, az oltottaknál még egy évvel az oltást követően is kisebb a kockázata a Covidhoz kapcsolódó szívelégtelenségnek és vérrögképződésnek az oltatlanokhoz képest: három-hat hónappal a fertőzés után a szívelégtelenség kockázata 39 százalékkal, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 47, illetve 28 százalékkal volt alacsonyabb. A fertőzés után 6-12 hónappal ugyanezen szövődmények kockázata 48 százalékkal, 50 százalékkal, illetve 38 százalékkal volt kisebb.

A kutatók szerint ez a védőhatás abból fakad, hogy az oltások csökkentik a fertőzés és a betegség súlyosságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!