Két együttállása is lesz a héten a Holdnak, kérdés, hogy a felhőktől látunk-e ebből valamit

2024. március 13. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Két együttállást figyelhetnek meg a héten a csillagászat szerelmesei: március 13-án, szerda este a 16 százalékos Hold kerül közel a Jupiterhez, csütörtökön pedig a Fiastyúkkal kerülnek látszólag közel egymáshoz – számolt be erről a National Geographic.

Szerda este a Jupitertől jobbra lesz megfigyelhető a Hold. Holdnyugta előtt kerülnek a legközelebb egymáshoz, 22 óra előtt csak 3 fok lesz a látszólagos távolságuk az északnyugati horizont felett.

A csütörtöki, Fiastyúkkal való közelálláskor a Hold még sovány lesz, így a Fiastyúk csillagai is jobban látszanak majd. Már egészen sötétedéstől kezdve láthatjuk a jelenséget, de 23 óra körül, mielőtt a Hold nyugovóra térne, az északnyugati horizont felett látszólagosan körülbelül csak 3,5 fokra lesznek egymástól.

Az Időkép azt írta, hogy a Fiastyúk lesz magasabban az égen, viszont a Hold alatt még a Jupitert is megfigyelhetjük. A profibbak egy arra alkalmas távcsővel az Uránuszt is láthatjuk a Hold és a Jupiter között.

A zavartalan nézelődést azonban felhők zavarhatják meg.

Szerda este inkább csak a dunántúliaknak és az ország északkeleti csücskében élőknek lesz esélyük megfigyelni az együttállást, itt lehet szakadozottabb a felhőzet. Csütörtök este lesznek kevésbé felhős és felhősebb tájai is az országnak, de azért többfelé látható lesz egy rövid időre a Hold és a Fiastyúk együttállása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!