Gyönyörű együttállást láthat, aki csütörtök este felnéz az égre

2024. március 13. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

2024. március 14–én este 8 óra körül egy csodálatos négyes fogat tárul elénk az égen, majd egy üstökössel koronázhatjuk meg a látványt ugyanezen az estén. Ezen a napon nemcsak a Jupiter, a holdsarló és a Fiastyúk helyezkedik el egy egyenes mentén, hanem a szabad szemmel nem látható Uránusz is a sorakozó tagja lesz, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az esti égen majdnem függőleges vonalban húzódik egymás fölött a Jupiter, a Hold, a Fiastyúk, és még az Uránusz szabad szemmel nem látható bolygója is beáll a sorba. Sötétedés után 19 órakor a nyugati égboltra pillantva szabad szemmel is feltűnő jelenség a Hold 25 százalékos, dagadó sarlója, közel 40 fokos magasságban. A Holdtól kiindulva az együttállás többi résztvevőjét is könnyű lesz megpillantani.

A Hold alatt, körülbelül 11 fokos távolságban lesz látható naprendszerünk ötödik bolygója, a gázóriás Jupiter. Erőteljes, -2 magnitúdós látszó fényességével szinte kiszúrja a szemünket, minden csillagnál fényesebbnek látszik. Ha van távcsövünk vagy binokulárunk, érdemes közelebbről is megnézni a Jupitert, hiszen 4 leglátványosabb holdja, a Galilei-holdak néven ismert Io, Europa, Ganymedes és Callisto is látszani fog.

Az együttállás harmadik szabad szemes résztvevője a Bika csillagképben található Plejádok, népi nevén Fiastyúk nyílthalmaz: a csillaghalmaz a Jupiter – Hold egyenest követve a Hold fölött virít majd. Városból ködös, kiterjedt foltként látszik, amiben csillagok sejlenek. Vidéki égboltról 7-10 jól elkülöníthető csillagát is megpillanthatjuk. Az együttállás különlegessége, hogy a látóhatárhoz képest meredeken hajló tavaszi ekliptika miatt az égitestek majdnem függőleges vonalban húzódnak a zenit felé.

Az együttállás negyedik résztvevője, az Uránusz átlagos égről nem látszik szabad szemmel. Egy kézi távcsővel azonban könnyen megtalálható. A bolygó a Holdat a Jupiterrel összekötő egyenes közel felénél, attól enyhén balra fekszik. Az 5,8 magnitúdós bolygó a Kos csillagkép 6,1 magnitúdó fényességű 53 Arietis csillagával alkot laza párost. Az apró zöldes planéta korongjának megfigyeléséhez azonban komolyabb csillagászati távcső, és legalább 200-250x-es nagyítás szükséges.

Mindezeken kívül még egy különleges objektumot is megfigyelhetünk a március 14-i égbolton, mégpedig a 12P/Pons-Brooks üstököst. Az üstökös a tavasz sok éjszakáján megfigyelhető, ezúttal az Androméda csillagkép közepén, a Delta Andromedae csillag fölött látszik majd. Bár fényessége nem éri el a szabad szemes határt, de az 5,5-6 magnitúdós apró égi vándor egy kézi távcsővel már könnyen megpillantható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!