Lehet, hogy nem a gazda hibája, ha kicsit pocakos a labradora

2024. március 7. – 10:11

Lehet, hogy nem a gazda hibája, ha kicsit pocakos a labradora
Debbie Durkin labradorjai egy 2023. márciusi eseményen – Fotó: Vivien Killilea / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány labrador és simaszőrű retriever a fogyásra vágyók rémálmát éli meg nap mint nap. Egy friss kutatás szerint ugyanis egy genetikai mutáció miatt folyamatosan éhesek, miközben kevesebb kalóriát égetnek – írja a BBC.

A különleges mutációt a labradorok negyedénél és a simaszőrű retrieverek kétharmadánál találták meg. A gazdáiknak különleges figyelmet kell fordítania ezen kutyák étrendjére, hogy ne legyenek túlsúlyosak.

„Ha rossz genetikai lapokat húzunk, amik miatt folyamatosan éhesek vagyunk vagy enni akarunk, nehezebb vékonynak maradni”

– mondta Dr. Eleanor Raffan, a Cambriedge-i Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője a BBC-nek.

A kutatásban a POMC nevű génre fókuszáltak, mert korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy köze lehet a hízáshoz. A gén és az agyi pályák, amiket befolyásol hasonlóan megtalálhatóak a kutyáknál és az embereknél.

A kutatásban több mint 80 házilabradort vizsgáltak. Az egyik kísérlet az volt, hogy a kutatók elrejtettek egy dobozt, amiben kolbász volt, és a kutyáknak ki kellett szagolniuk, hol is lehet. A POMC-mutációs kutyák sokkal lelkesebben keresték a dobozt, mint azok, amelyeknél nincs meg a mutáció, ami nagyobb éhségérzetre utal.

Ezek után a kutyák egy olyan szobában aludtak, amiben érzékelők mérték, hogy mennyi gázt lélegeznek ki, ami alapján a POMC-mutációsok 25 százalékkal kevesebb kalóriát égetnek, mint mutációtlan társaik.

A labrador az átlagosan legelhízottabb kutyafaj, sokkal inkább odavan a kajáért, mint a többi faj képviselői. A gazdagabb országokban a kutyák 34-59 százaléka túlsúlyosnak számít.

A labradorokat sokan azért választják, mert barátságosak és relatíve könnyű betanítani őket, de így az ember nagyobb eséllyel tenyésztette tovább azt az egyedet, ami több mindenre volt hajlandó a jutalomfalatért, ami hozzájárulhatott a mutáció továbböröklődéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!