Ha ennek a programnak a telepítését kérik öntől telefonon, gyanút kell fogni

2024. március 2. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Tanulságos telefonbeszélgetést tett közzé Facebook-oldalán szombaton a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ). Két nő beszélget, az egyik hallhatóan egy helpdeskes személy, aki mindenképp meg akarja győzni a hallhatóan civil nőt, hogy telepítse számítógépére az Anydesk nevű programot, amivel általa emlegetett csalók helyzetét be lehetne mérni.

Néhány félmondatból gyanús lehet a beszélgetés, pl. amikor az operátor megkérdezi a vonal másik végén bizonytalankodó nőt, hogy androidos vagy iOS-es-e a számítógépe. Visszakérdezés után javítja magát, hogy a telefonra gondol. Nem is kertelünk tovább, itt bizony csalás esete forog fenn.

Az NVSZ azt írja, a csalók állítják, az Anydesk egy vírusirtó program, pedig csak „egy olyan alkalmazás, amivel teljes hozzáférést adunk a számítógépünkhöz vagy a mobiltelefonunkhoz”. Azt kéri az NVSZ, sohase telepítsük ezt a programot a telefonálók kérésére. Több árulkodó jelet is felsorolnak, ami gyanús lehet:

Például nem kérnek visszahívást, erőszakosan tesznek fel kérdéseket, sürgetik a cselekvést, ha a telefonáló nem tudja a bankkártyás vagy számlaadatokat, és képernyőfotót vagy információt kér az egyenlegünkről, az app azonnali letöltését kérik, és ha kódokat kérnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!