2400 év után újra felállítottak egy hatalmas ókori görög szobrot Szicília tengerpartján

2024. február 29. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

Felállították a szicíliai Agrigentóban a 2500 éves Zeusz-templom egyik 8 méteres szobrát – írja a Live Sicilia. A szobor Atlaszt ábrázolja, eredetileg 38 volt belőle, ezek a valaha épült legnagyobb dór templom falát díszítették.

A felállított Atlasz-szobor – Fotó: Ansa
A felállított Atlasz-szobor – Fotó: Ansa

A Szicília déli tengerpartján található Agrigentóban időszámítás előtt 582-ben alapítottak várost a görögök. A város nagyon hamar felvirágzott, több tízezer ember élt itt, és hét hatalmas templomot építettek. Időszámítás előtt 406-ban viszont megtámadták őket karthágóiak, és elfoglalták, majd lerombolták a város nagy részét.

A rövid életű városban építették fel a korszak legnagyobb templomát. Ezt soha nem fejezték be, mert a karthágóiak még a tető megépülése előtt lerombolták a falakat. Az épülethez viszont így is elkészült a falak előtt álló, és a tetőszerkezetet tartani hivatott 38 különleges Atlasz-szobor. Atlasz a görög mitológiában az óriás, aki a vállán tartja az égboltot.

A várost elfoglalása után hosszú ideig a karthágóiak tartották megszállva, időszámítás előtt 210-ben aztán elfoglalták a rómaiak. Ekkor újra növekedni kezdett a népessége, és megint felhúztak templomokat, de a korábbi görög templomokat nem építették vissza.

A szobor, háttérben a többi görög templommal – Fotó: Ansa.
A szobor, háttérben a többi görög templommal – Fotó: Ansa.

Az Atlasz-szobor maradványait 1812-ben találta meg a brit Charles R. Cockerell, amikor a görög templom romjait próbálta meg feltárni. Cockerell később a szobor többi darabját is azonosította. Most egy 20 éves kutatómunka után rakták össze megint a szobrot, amit bárki megnézhet, ha Szicíliába utazik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!