Először készült fotó hosszúszárnyú bálnák közti szexről, pont két hím vett részt benne

2024. február 29. – 22:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az első, hosszúszárnyú bálnák között zajló nemi aktusról készült fotón két hím bálna látható – írja a Guardian.

A hosszúszárnyú (másnéven púpos, angolul humpback) bálnák szexuális életéről nincsenek részletes információi a tudósoknak több évtizednyi bálnakutatás után sem, eddig a hímek péniszét sem sikerült még megfigyelni. Egy friss tanulmányból azonban kiderül, hogy 2022-ben Hawaii partjainál sikerült lefotózni az első szexuális aktust a faj két egyede között, meglepetésre azonban nem ellenkező nemű bálnák vettek részt benne, hanem két hím.

Fotó: Lyle Krannichfeld és Brandi Romano via Pacific Whale Foundation
Fotó: Lyle Krannichfeld és Brandi Romano via Pacific Whale Foundation

A megfigyelés szerint a két bálna a kutatók hajójához egyre közelebb kezdett körözni, majd három-öt méterrel alattuk „szexuális tevékenységet folytatott”. Az aktust Lyle Krannichfeld és Brandi Romano le tudta fotózni, így képi bizonyíték is fennmaradt a meleg bálnaszexről. A mauinál látott közösülés során az egyik bálna láthatóan a melluszonyával tartotta a másikat, miközben behatolt a másikba. Az alatta lévő bálna betegnek tűnt, feltűnően sovány volt és bálnatetvek borították. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a cetfélék azonos neműek közösülése a szaporodási viselkedés gyakorlását, valamilyen szövetség kialakítását, vagy egyfajta dominancia érvényesítését szolgálja. A homoszexuális viselkedés gyakori az állatvilágban, megfigyelték már más tengeri emlősök, például delfinek és orkák között is.

„Ez a felfedezés kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, amit eddig gondoltunk a hosszúszárnyú bálnák viselkedéséről” – mondta Stephanie Stack, a Pacific Whale Foundation kutatója. „Bár már régóta ismerjük e hihetetlen teremtmények összetett társadalmi struktúráját, két hím bálna kopulációjának első dokumentációja egyedülálló és figyelemre méltó esemény.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!