Olyan hangosan fecseg egy kisujjbegynyi hal, mintha légkalapácsok dübögnének

2024. február 27. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Berlini kutatók találtak egy halat, ami olyan hangosan pukkog, mint egy légkalapács vagy egy pisztolylövés – írja a BBC. A Charité Egyetem kutatói ezt úgy vették észre, hogy hangokat hallottak egy tartályból, amiben Danionella cerebrumok úszkáltak. (A továbbiakban csak danionellaként hivatkozunk a halra, de minden esetben a danionella cerebrumról van szó.)

Ezek az apró (12 mm-es), szinte teljesen átlátszó halak kifejezetten érdekesek a tudomány számára, mert mivel ellátni az agyukig, könnyű megfigyelni a viselkedésüket.

A méretkategóriájában ez lehet a világ leghangosabb hala, hiszen a vízben akár 140 decibellel is képes durrantgatni. A kutatók szerint ez a fajon belüli kommunikáció egyik eszköze lehet, de még vizsgálják, pontosan mi is állhat a háttérben.

A denionella nem az egyetlen apró, tengeri zajszennyező, egy rákfajta például 200 decibellel képes kattogtatni a különleges alakú ollóit, bár nem kommunikációra használja, hanem vadászat közben. Ahogy szétnyitja az ollóit, vizet enged be egy kis üregbe, és ha érzi, hogy közelben egy hal, akkor az ollóit gyorsan összecsukva kilövi a lőszerét, amivel el tudja kábítani prédáját.

A bálnák hangjait sem szabad persze elfelejteni, ami akár 188-230 decibeles is lehet, és több száz kilométer távolságból is hallható. Viszont az apró kategóriába nem igazán férnek be.

A danionella 140 decibele csak egy testhossznyi távolságon belül ilyen magas, a haltól 1 méterre a kutatók már csak 108 decibelt mértek, ami nagyjából egy autó dudájának vagy egy buldózer erejével ér fel. Ez az erős hang a vízben jórészt visszaverődött, ezért az akvárium mellett sétáló kutatók először a zümmögést vették észre.

Az, hogy egy hal hangokat ad ki, nem teljesen egyedi. Több faj is képes az izmaival kopogtatni az úszóhólyagján, de a danionella ezen csavar egyet. Ahogy összehúzza az izmait, megfeszíti az egyik bordáját, ami cserébe egy, az izomban található porcot feszít ki. Ahogy a húzást elengedi, a porc rácsattan az úszóhólyagra, a hal pedig durrant egyet. Úgy néz ki, hogy csak a hím egyedek pukkognak, és csak társaságban.

A kutatók észrevették, hogy ha például nyolc hal van egy társaságban, akkor hárman fogják dominálni a zajkibocsátást, amiből arra következtetnek, hogy a hangnak köze lehet a hierarchiához.

A berlini kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban írtak a felfedezésükről. A cikkükben több videó is található, amikkel bemutatják, pontosan hogy is működik ez a durrogtatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!