Újjáéledt a japán holdjáró a hosszú holdi éjszaka után

2024. február 26. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

A japán űrkutatási hivatal közölte, hogy a SLIM holdi landere csodával határos módon újjáéledt a hosszú holdi éjszaka után, mivel a nap újra olyan szögben érte az eszközt, hogy újra tudta tölteni napelemeit, írja a Deutsche Welle. A SLIM két hétig volt vészüzemmódban: a leszállás után felborult és elaludt, mivel a napelemek helyzete nem tette lehetővé az akkumulátorok újratöltését.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) szerint azonban az eszköz most helyreállította a kapcsolatot a Földdel. „A SLIM sikeresen túlélte az éjszakát a Hold felszínén, miközben megőrizte kommunikációs képességeit!” számoltak be a tudósok a SLIM projekt profilján keresztül az X-en.

A holdraszállót „nem a zord holdi éjszakákra tervezték” – írta a JAXA. A hőmérséklet a leszállóhely környékén akár mínusz 133 Celsius-fokig is lecsökkenhet, ha nem éri nap.

A 2023-ban indult SLIM fő kihívása a pontos, precíziós leszállás volt. A földetérésnek a Shioli-kráter körüli 100 méteres sugarú körben kellett volna történnie, közel a holdi egyenlítőhöz. Az eszköz kicsit elszámolta magát, és végül körülbelül 55 méterrel tévesztette el a pontos célt, de még mindig a célterületen belül volt.

A küldetés mögött álló csapat úgy véli, hogy a SLIM küldetése segíteni fog a navigációs technológiák fejlesztésében. A küldetés a japán űrprogram szempontjából nagyon fontos, miután az ország számos alkalommal sikertelenül próbált eljutni a Holdra. Így viszont Japán lett az ötödik ország, amely szondát tudott tenni a Holdra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!