Arannyal és smaragddal tömött kincseshajó rakományát akarják kiemelni az óceánból

2024. február 26. – 06:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Felbecsülhetetlen értékű” tárgyakat is rejtő 18. századi kincseshajóhoz küld expedíciót a kolumbiai kormány, írja az AFP: A San Jose gálya 1708-ban süllyedt el, arannyal, ezüsttel, smaragddal teli rakományával, ami a becslések szerint dollármilliókat érhet.

Juan David Correa kulturális miniszter azt mondta, hogy hét éve fedezték fel a roncsot Kolumbia partjainál, most egy automata robotot küldenek a rakomány egy részéért. Április és május között a robot elkezd néhány tárgyat kiemelni a vízből, hogy a kutatók lássák, hogy bírják a környezetváltozást.

A művelet több mint 4,5 millió dollárba kerül, és a robot 600 méteres mélységben fog dolgozni. Három évszázadnyi vízsír után a fedélzeten lévő tárgyak többsége „fizikai és kémiai” változásokon ment keresztül, és széteshet, ha kiemelik a vízből – mondta Alexandra Chadid kapitány, haditengerészeti kutató.

Az expedíció pontos helyét nem árulják el, hogy megvédjék a történelem egyik legnagyobb régészeti kincsleletét a kincsvadászoktól.

A San Jose gálya a spanyol korona tulajdonában volt, amikor 1708-ban a brit haditengerészet elsüllyesztette Cartagena közelében. A 600 fős legénységből csak egy maroknyi túlélő maradt életben. A hajó az Újvilágból tartott visszafelé V. Fülöp spanyol király udvarába, tele kincsekkel és mintegy 200 tonna aranyérmével.

A gálya felfedezése után vita alakult ki arról, hogy kit illet a kincs. Spanyolország ragaszkodott hozzá, hogy az övék, mivel spanyol hajó fedélzetén van, míg a bolíviai Qhara Qhara nemzet szerint őket illeti, mivel a spanyolok kényszerítették a közösséget arra, hogy nemesfémeket bányásszanak.

Gustavo Petro kolumbiai elnök az ország saját forrásait szeretné felhasználni arra, hogy a roncsot helyreállítsák, és hogy a kincs Kolumbiában maradjon. „Hagyjunk fel azzal az elképzeléssel, hogy kinccsel van dolgunk, amelyért úgy kell harcolnunk, mintha gyarmati időkben lennénk, a kalózokkal, akik ezeket a területeket járták” – mondta.

Spanyolország kolumbiai nagykövete, Joaquin de Aristegui azt mondta: utasításokat kapott arra, hogy ajánljon fel Kolumbiának egy „kétoldalú megállapodást” a roncs védelméről.

Bolívia bennszülött lakossága nem zárkózik el a Petro-kormánnyal való együttműködéstől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!