1542 dollárba kerül az Apple-nek alkatrészáron a Vision Pro, 3500-ért árulja

2024. február 26. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple híres arról, hogy óriási haszonkulccsal árulja a termékeit – nem véletlen, hogy az iPhone-ok egy-egy új modell megjelenésekor a globális okostelefon-eladásoknak még a 20%-át se fedik le, de a szektor nyereségének 85%-át elviszik. A Vision Pro VR-szemüveg még Apple-mércével mérve is kiemelkedően drága, 3500 dollár az induló ára, de különféle kiegészítőkkel 4500-ig feltornászható, ezért különösen izgalmas kérdés, hogy vajon ezen mennyit nyer a cég.

Az Omdia piacelemző cég most a legapróbb alkatrészekig szétszedte a Vision Prót, és kiszámolta, hogy a hardver összetevői mennyibe kerülnek az Apple-nek. Az eredmény: 1542 dollár, ami kicsit kevesebb, mint a fogyasztói ár fele. Ebben persze nincs benne még egy csomó dolog, például az összeszerelés és szállítás (ez jellemzően az alkatrészár 5-10%-a szokott lenni), a marketing, csomagolás, és a kutatás-fejlesztés költsége.

A legdrágább alkatrész az elemzés szerint a kijelző, ezt a Sony gyártja a Visio Próhoz, és 228 dollárba kerül darabja az Apple-nek. Ez nagyjából passzol az iPhone-ok hasonló alaktrészár-mixeihez, a telefonnál is mindig a kijelző a legdrágább, jellemzően a teljes alkatrészköltség 20%-át szokta elvinni. A Vision Prónál a második legdrágább alkatrész a processzor, ez az Apple saját M2-es csipje, amit a Macbook laptopok is használnak, illetve az R1 nevű, speciálisan ehhez a hardverhez fejlesztett processzor, ami a kamerák, szenzorok és mikrofonok bejövő jeleit dolgozza fel.

Az Apple nem kommentálta az Omdia elemzését, illetve annak pontosságát. Tim Cook cégvezér még 2015-ben, egy Apple Watch-ról szóló hasonló elemzésről azt mondta, az ilyesfajta spekulációk köszönőviszonyban sincsenek a valósággal – bár azt, hogy alul- vagy felülbecsülik-e az Apple költségeit, nem árulta el. A Vision Pro esetében a helyzetet bonyolítja, hogy – szintén Tim Cook elmondása szerint – több mint ötezer szabadalom van a készülékben, ezeknek a licenszdíjairól, költségeiről pedig valóban nem lehet sok információja kívülállóknak.

Az Apple tőzsdei jelentéseiből egyébként az olvasható ki, hogy a cég átlagosan 40% körüli profitrátával dolgozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!