Olyan titkosítást kap az iPhone, amit elvileg kvantumszámítógéppel sem lehet feltörni

2024. február 23. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az iOS 17.4-es verziószámú frissítésében, március elejétől elérhetővé válik az iPhone-felhasználók számára a PQ3 nevű titkosítási protokoll – jelentette be az Apple. Ez azt jelenti, hogy a frissítés után az Apple-ökoszisztéma közös üzenőprogramja, az iMessage olyan titkosítással fog kommunikálni, amit elvileg még egy kvantumszámítógép sem tud feltörni. Az iPhone-ok mellett az iPadek, Apple Watch-ok, és Mac számítógépek is megkapják a rendszert.

A kvantumszámítógépekkel kapcsolatban az az egyik visszatérő nagy félelem, hogy a jelenlegi titkosítási módszereket könnyűszerrel fel tudják majd törni, ami egy totális biztonsági rémálom képét vetíti előre. Az Apple állítása szerint ők most, már jó előre megoldották ezt a problémát, persze ezt elég nehéz jelenleg ellenőrizni, és akár megerősíteni, akár cáfolni. Hogy mit tudhatnak még a kvantumszámítógépek, és milyen aggályok merülnek fel velük kapcsolatban, arról itt írtunk.

Az üzenetküldő szolgáltatások nagy része már bevezette a végpontok közötti titkosítás rendszerét, ami azt jelenti, hogy az üzenetek titkosítva közlekednek végig a feladó és a címzett között, nem lehet valahol félúton elkapni és egyszerűen lehallgatni őket. Ez nagy előrelépés volt biztonsági szempontból. Jelenleg a Signal üzenetküldő alkalmazást tartják a legjobban védettnek a szakértők – bár a Pegasus kémszoftverrel például ezt is le lehetett hallgatni, mert még a titkosítás előtt kapta el az adatokat. Az Apple most az ígéretek szerint még ehhez képest is egy szintet lép a PQ3 protokollal.

Az Apple bejelentésében azt írja, ugyan jelenleg nem léteznek jelszótörésre alkalmas kvantumszámítógépek, mindenképpen az volt a céljuk, hogy a védelmi vonalak felhúzásával megelőzzék azt, hogy munkába álljanak ilyenek. Egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy hekkerek előszeretettel gyűjtenek be olyan titkosított adatbázisokat, amiknek a védelmén jelenleg még nem tudnak átjutni, de előbb-utóbb meglesz a dekódolásukhoz szükséges technológia és számítási kapacitás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!