A Google bezárja a Gmail legrégebbi verzióját, az internet népe bepánikolt

2024. február 23. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Google tavaly ősszel jelentette be, hogy 2024 augusztusától nyugdíjazza a Gmail levelező eredeti, HTML-alapú webes verzióját. Azóta a felhasználók nagy részénél már meg is történt az átállás az új, modernebb technológiájú változatra, bár aki nagyon akarja, pár hónapig még használhatja azt a felületet, ami egyenesen 2004-be repíti vissza.

Ennek ellenére komoly pánikot okozott az elmúlt napokban az X-en (leánykori nevén Twitter) végigsöprő álhír, ami egy direkt félreértelmezett Google-féle figyelmeztető levélre épült, és azt állította, hogy a cég úgy, ahogy van, becsukja a Gmailt. Ennek nem sok értelme lenne egyébként, hiszen a szolgáltatást becslések szerint 1,8 milliárd ember használja, és jelenleg kb 4,5 milliárd aktív Gmail-fiókot kezel a rendszer. Bár egyéni felhasználók számára ingyenes a levelező, a több mint 9 millió céges előfizetés elég szép bevételt hoz a Google-nek. A cég mindenesetre most minden lehetséges csatornán igyekszik azt kommunikálni, hogy mindenki nyugodjon meg, a Gmail nem megy sehová.

A HTML-alapú régi Gmailnek a nosztalgiafaktoron felül kétségtelen előnye volt, hogy elég kis adatforgalmat generált, így nagyon gyenge internetkapcsolat mellett jó vészmegoldásnak számított. Cserébe egy csomó funkció, mint a Google Chat vagy a helyesírás-ellenőrző nem működött benne. Hogy a végleges kivezetésével tervez-e a Google egy ilyen, gyenge netkapcsolatra optimalizált verziót, egyelőre nem tudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!