24 órán belül három gigantikus kitörést produkált a Nap

2024. február 23. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

24 óra alatt három óriási erejű napkitörést regisztráltak a csillagászok műszerei, szerdán és csütörtökön. A napkitöréseket az energiájuk szerint öt kategóriába sorolják, ezeket az A, B, C, M, és X betűkkel jelölik. A mostani három kitörés mind X kategóriás volt, a harmadik ráadásul a legerősebb volt, amit az elmúlt tíz évben megfigyeltek.

Mindez elég vészjóslóan hangzik, de valójában nincs benne semmi meglepő: a Nap aktivitása 11 éves ciklusokban nő és csökken, és 2024 éppen egy ilyen ciklus csúcspontjának számít, vagyis idén sűrűn számíthatunk hasonló eseményekre. Ez a mostani egyébként már a 25. napciklus, amit a csillagászok megfigyelnek.

A napkitörésekkel általában a röntgentartományban megfigyelhető extrém fényhatás, úgynevezett fler jár együtt, és esetenként koronakidobódás is, amikor a napkorona anyagának egy részét „kiköpi” a csillag az űrbe. A fler pár perc alatt eléri a Földet, és leginkább a rövidhullámú rádiójeleket zavarja meg, a koronakidobódásnak jellemzően egy nap kell ehhez, és a leglátványosabb hatása az északi fény. A mostani három kitörés nem járt koronakidobódással, így elmaradt a látványosság.

A flerek azonban éreztették a hatásukat, de nagyrészt lakatlan területen, az Indiai-óceán fölött érték el a bolygót, így nem jelentett nagy problémát a mindennapi életben. Amerikában kisebb pánikot indított el, hogy a média beszámolt a kitörésekről, és az egyik legnagyobb telefonszolgáltatónál, az AT&T-nél éppen ebben az időben ütött be egy komolyabb üzemzavar. Bár az illetékesek és a csillagászok is cáfolták, hogy ok-okozati összefüggés lenne a kettő között, hamar elterjedt, hogy a napkitörés ütötte ki a mobilhálózatot.

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A napfolt, ahonnan a kitörések kiindultak – a 3590-es számú aktív terület –, továbbra is extrém aktív és hatalmas, még szabad szemmel is látható (természetesen csak a megfelelő szemvédelemmel szabad ezt kipróbálni), így elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb kitörések kezdődnek, és akár északi fényt is láthatunk majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!