Kormányweboldalakat, aktivistákat hekkelt meg egy kínai biztonsági cég

2024. február 22. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kínai biztonsági techcég képes volt feltörni kormányweboldalakat, közösségi média fiókokat személyi számítógépeket – derült ki a szakértők által ezen a héten elemzett adatszivárgásból. A France24 szerint az I-Soon egy kínai állami szerződésekért versengő cég, és hekkerei több mint egy tucat kormányt kompromittáltak. A kutatók szerint a cég Hongkongban egyetemeket és a NATO katonai szövetség portálját is feltörte.

A kiszivárgott adatokat a múlt héten tette közzé egy ismeretlen személy a GitHub online szoftvertárban.

A SentinelLabs elemzői szerint a kiszivárogtatás olyan, eddig soha nem látott részletességgel tartalmaz adatokat, amelyek felfedik a kínai kiberkémkedési ökoszisztéma természetét.

Az I-Soon többek között indiai, thaiföldi, vietnámi és dél-koreai kormányhivatalokat is feltörhetett. A cég webhelye csütörtök reggel nem volt elérhető, bár egy keddi internetes archív pillanatfelvétel szerint az oldalt Sanghajban regisztrálták, leányvállalatai és irodái vannak Pekingben, Szecsuánban, Csiangsuban és Zhejiangban is.

Az adatcsomagban chatlogok, prezentációk és céllistákat tartalmazó fájlok vannak.

A cég potenciális ügyfeleinek kínált szolgáltatásai között szerepelt egy magánszemély X-fiókjának feltörése, tevékenysége nyomon követése, privát üzeneteinek elolvasása és bejegyzések küldése. Azt is meghatározta, hogy a cég hekkerei hogyan érhetik el és vehetik át távolról valaki számítógépét, lehetővé téve, hogy parancsokat hajtsanak végre, és figyeljék, mit gépel.

Az egyéb szolgáltatások között szerepelt az iPhone-ok és más okostelefonok operációs rendszereinek feltörése, valamint az egyedi hardverek meghekkelése – beleértve a powerbankot is, amely képes adatokat kinyerni egy eszközről és elküldeni a hekkereknek.

Az FBI azt mondta, hogy Kínában van a legnagyobb hackerprogram az országok közül. Kína „alaptalannak” minősítette az állításokat, és rámutatott az Egyesült Államok saját kiberkémkedési történetére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!