Meghalt Jan Assman világhírű egyiptológus, a kulturális emlékezet kutatója

2024. február 21. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

85 éves korában meghalt a világhírű egyiptológus, vallástörténész, a kulturális emlékezet kutatója, Jan Assmann, írja a Zeit Online. A családjával kapcsolatban álló Heidelbergi Egyetem tájékoztatása szerint hétfőn este halt meg Konstanzban.

Assmann egyiptológus, kultúra- és vallástudós volt. 1976 és 2003 között, mielőtt nyugdíjba vonult volna, az egyiptológus professzor volt a Heidelbergi Egyetemen. Ezután tiszteletbeli tanárként dolgozott a Konstanzi Egyetemen, ahol felesége, Aleida Assmann az angol irodalom és az általános irodalom professzora volt.

Kutatásának középpontjában az ókori Egyiptom társadalmi élete állt – az idő megértésétől a halál és a túlvilági élet gondolatán át az interperszonális kapcsolatokig és az istenek ábrázolásáig. Leghíresebb műve A kulturális emlékezet (Das kulturelle Gedächtnis), amelyben többek között az egyistenhit kialakulását és újszerűségének okait elemzi.

1976 óta volt a Heidelbergi Egyetem egyiptológia professzora, de vendégprofesszor volt többek között Párizsban a Collège de France-ban, Jeruzsálemben a Héber Egyetemen és az Amerikai Egyesült Államokban a Yale-en is.

Feleségével együtt kidolgozta a kulturális emlékezet fogalmát. A fő kérdés, amelyen elindultak, az volt, hogy mely tényezők járulnak hozzá az identitás és tudat kialakulásához az emberi kultúrákban és társadalmakban. Assmann és felesége 2018-ban elnyerték a Német Könyvkereskedelem Békedíját munkájukért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!