Terrorszervezetek is hitelesítő pipát kaphattak az X-en

2024. február 15. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan szervezeteknek adott hitelesítő kék pipát az X-re átkeresztelt Twitter, amik terrorcsoportoknak számítanak és/vagy nem is működhetnének az Egyesült Államokban – derítette ki egy csapat a BBC News szerint. Ugyanis havi nyolcdolláros (most 2900 forintos) áron már megkaphatja bárki azt a jelet a profiljára, ami régen azt jelentette, valóban hiteles, verifikált profilról van szó (ez többek közt ismert embereknek volt jó, hogy a sok kamu- vagy rajongói profiltól megkülönböztesse).

A nevében is az átláthatóságért küzdő Tech Transparency Project (TTP) jelentése szerint többek közt a libanoni Hezbollah terrorszervezet is kaphatott ilyen hitelesítést. Az X közölte a publikálás után, hogy „robusztus” az oldal biztonsága, és pár pipát eltüntetett egyes oldalakról.

A Twittert 2022-ben megvásárló Elon Muskot sok kritika érte anno, amikor bevezette, hogy pusztán pénzért megvehető a kis kék pipa, ami a dezinformáció új csatornáit nyithatta meg. Persze kritika korábban is érte a pipás rendszert, mert amíg ingyenes volt, olyanok is kaphattak verifikációt, akiket pl. szankcionált az USA.

Most kék hitelesítő jelet talált a TTP az Ansar Allah csatornán, amit a Jement jelentős részben uraló, a vörös-tengeri hajózást támadó húszik használtak. Ugyanígy a Hezbollah-vezér Haszán Naszrallah is rendelkezett pipás oldallal, ahogy az orosz köztévé, az NTV is. Az X szerint sok, TTP által kifogásolt profil nem is esik szankciók alá, és hogy ők minden jogi kötelezettséget betartanak. A TTP szerint azonban szankciók alá eső entitásokhoz kapcsolódó fiókok még léteznek, az X pedig „elvesztette az irányítást platformja felett”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!