Ötven év után újra vannak keskenyszájú orrszarvúk Kenyában

2024. február 15. – 16:43

Ötven év után újra vannak keskenyszájú orrszarvúk Kenyában
A keskenyszájú orrszarvú – Fotó: Sylvain Cordier / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedek után visszatértek a korábban az orvvadászat miatt eltűnt keskenyszájú orrszarvúk a Kenya középső részén elterülő füves fennsíkra, írja az MTI. Kenya eddigi legnagyobb szabású rinocéroszáttelepítési műveletében 21 kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvút költöztettek át három, már túlzsúfolttá vált nemzeti parkból a Loisaba magánrezervátumba, amelynek orrszarvúpopulációja csaknem ötven éve pusztult ki az orvvadászat miatt.

A 21 rinocérosz átköltöztetése majdnem három hétig tartott. Az állatokat helikopterrel követték, és nyugtatólövedékkel állították meg, majd az egyenként mintegy egytonnás orrszarvúkat teherautóval szállították el. Az orrszarvúk egy része a revervátumtól 300 kilométerre lévő Nairobi Nemzeti Parkból érkezett. A Loisaba rezervátumban nagyjából 25 ezer hektáros területük lesz a betelepített nőstény és hím állatoknak. A Save the Rhino nevű szervezet adatai szerint a világon 6400 keskenyszájú orrszarvú él, mind Afrikában.

Kenyában az 1970-es években még húszezer példányt számláló orrszarvúpopuláció a 80-as évek közepére már a 300 példányt sem érte el az orvvadászat miatt, de napjainkra ezer példányra növelték a létszámukat. Így már Kenyában él a harmadik legnagyobb orrszarvúpopuláció Dél-Afrika és Namíbia után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!