Bubópestises fertőzöttet találtak az USA-ban, a macskájától kaphatta el

2024. február 13. – 13:37

Bubópestises fertőzöttet találtak az USA-ban, a macskájától kaphatta el
Egy illusztrációs macska, aminek semmi köze az oregoni esethez – Fotó: Silas Stein / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bubópestises lett egy férfi Oregonban, a hatóságok szerint a macskájától kaphatta el – írja a USA Today. Még sikerült a fertőzés korai szakaszában elkapni, mert a macskájánál már több tünet is előjött.

A beteget most kezelik, és mindenkit értesítettek, aki kapcsolatba kerülhetett vele vagy a macskával. Az értesítettek gyógyszereket is kaptak a betegség ellen. Az államban 2015 óta nem azonosítottak bubópestises megbetegedést, és egy betegen kívül egyelőre nem is tudnak többről.

A fertőzés a levegőben vagy ételen át terjed, és a tünetek 2-8 napon belül jelentkeznek, miután a beteg érintkezett a fertőzött állattal vagy bolhával. A tünetek között szerepel

  • a hirtelen láz,
  • rossz közérzet,
  • gyengeség,
  • hidegrázás,
  • izomfájdalom
  • és a megdagadt nyirokcsomók.

Ha nem kezelik időben, akkor a véráramban és a tüdőbe is tovább fertőzhet. Ezeket nehezebb kezelni, és akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A bubópestis a pestis leggyakoribb formája, a középkorban súlyos járványokat okozott, és az európai lakosság közel felével végzett. A betegségért felelős Yersinia pestis nevű baktériumot a mai napig nem sikerült kiirtani. Az ENSZ szerint 30-60 százalékos a halálozási arány, ha nem kezelik. A magas arány mögött az is áll, hogy leggyakrabban a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Madagaszkáron és Peruban fordul elő, ahol nem mindig adottak az eszközök a kezelésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!