Többször nyúlnak antidepresszánshoz az idősebb nők szakításkor, mint a férfiak

2024. február 7. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Kutatási Tanács és a Finn Akadémia közös kutatásából kiderül: az idősebb nők nagyobb valószínűséggel használnak antidepresszánsokat egy kapcsolat vége után, mint a férfiak. A szakítást átélő nőknél jelentősen megnövekedett az antidepresszánsok fogyasztása az eseményt megelőző négy évben: 6 százalékuk fordult antidepresszánshoz, szemben a férfiak 3,2 százalékával, írja a The Guardian.

A megfigyelésen alapuló kutatásban 228 644, 50 és 70 év közötti finn lakost vizsgáltak meg 1996 és 2018 között, akiknek 2000 és 2014 között kapcsolatuk felbomlott, elváltak vagy elveszítették a partnerüket. A csoport 33 százaléka elvált, 30 százaléka szakított élettársával és elköltözött, míg 37 százaléka élettársát gyászolta.

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban megjelent tanulmány és a hozzá tartozó szakértői értékelés azt is megállapította, hogy az antidepresszánsok használata mind a férfiak, mind a nők körében nőtt a válásokat megelőző hat hónapban, férfiaknál 5 százalékkal, nőknél 7 százalékkal. A használat egy év után stabilizálódott, bár mindkét esetben magasabb maradt, mint a válás előtt.

A kutatók szerint a megfigyelt minták arra utalhatnak, hogy a nők nehezebben tudnak érzelmileg alkalmazkodni a váláshoz vagy a kapcsolat későbbi felbomlásához, mint a férfiak. Egyéb tényezők lehetnek még a nemek közötti különbségek a családi szerepekben, a nőkre helyezkedő felelősségben és a gazdasági helyzetben.

Ez azt jelentheti, hogy a nőknél nagyobb az anyagi teher, mivel nagyobb arányban adják fel a karrierjüket azért, hogy gyereket nevelhessenek. Ugyanígy a későbbi gyereknevelés terhe is nagyobb arányban marad rajtuk.

A tanulmány azt is megállapította, hogy több férfi lép újra párkapcsolatba egy kapcsolat felbomlása vagy a partner elhalálozása után, mint nő, miközben nem volt különbség a nemek között az elváltak csoportjában.

A kutatók szerint az, hogy az antidepresszánsok használatát kisebb mértékben csökkentik a nők az új párkapcsolat során, mint a férfiak, összefügghet azzal a magyarázattal, hogy a házasság nagyobb mértékben javítja a férfiak mentális egészségét, mint a nőkét, és az idősebb férfiak nagyobb valószínűséggel tudnak érzelmi támogatáshoz jutni az új partnertől, mint a nők.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az 50 éves és idősebb korosztályban zajló válások száma a magas jövedelmű országokban növekszik a népesség elöregedése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!