A Google nem archiválja többé az internetet

2024. február 4. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Google bejelentette, hogy megszünteti a kereső cache szolgáltatását, vagyis nem fog ideiglenes másolatot tárolni minden weboldalból a saját szerverén. Ez eddig arra volt jó, hogy ha az adott oldal valamiért éppen nem működött, vagy törölték a tartalmat róla, egy ideig a Google kópiáját még akkor is el lehetett olvasni. A cég indoklása szerint erre már nincs szükség, mert sokkal megbízhatóbb és stabilabb lett az internet, az oldalak kiszolgálásában nincs annyi fennakadás, mint régen, így nyugodtan nyugdíjazni lehet a Google-féle tartalék megoldását.

A Google cache linkek már december óta elkezdtek eltünedezni a keresőből, vagyis a szolgáltatás kivezetése nem egyik pillanatról a másikra történik. Hogy a rendszer fenntartása a Google-nek mennyi pénzébe és erőforrásába került, nem tudni, mindenesetre a cég elég nagy spórolásban van, tavaly 12 ezer embert építettek le összesen, és 2024-et is kirúgásokkal kezdték – logikus, hogy bezárjanak olyan szolgáltatásokat is, amikről úgy látják, hogy nem hoznak pénzt, nem is nagyon használják az emberek, és csak viszi a pénzt.

Bár az az észrevétel jogos, hogy ma már sokkal stabilabb az internet, mint régen, és az oldalak elérhetősége nagyot nőtt, a Google Cache nem csak leállásoknál jött jól, hanem főleg akkor, amikor egy-egy oldalról töröltek valamit, de a cache-ben levő kópia ezt mégis megőrizte. A Google szolgáltatásának leállításával ezt a funkciót még inkább átveszi majd a Wayback Machine és a hozzá hasonló internetarchiváló megoldások. Igaz, ezek mögött általában nem áll a Google-höz hasonló, sokmilliárdos világcég, hanem jellemzően nonprofit szervezetek tartják fenn őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!