Kólával gyógyítottak meg egy gyomorpanaszos brit szamarat

2024. február 3. – 20:30

Kólával gyógyítottak meg egy gyomorpanaszos brit szamarat
A 15 éves Joey a kólás kezelés után a Szamármenedék sidmouth-i farmján – Fotó: The Donkey Sanctuary

Másolás

Vágólapra másolva

Kólával gyógyítottak meg egy gyomorbajos brit szamarat – írja a BBC. A 15 éves Joey a devoni Szamármenedéken él, és gyomorelzáródást diagnosztizáltak nála. Nem tudott sem enni, sem inni, és erős fájdalmai voltak.

Először akkor hagyta abba az evést, amikor novemberben meghalt az idős anyja, Josie. Ezután alakult ki nála a dugulás. Egész életét Josie mellett töltötte, ezért nagy változás volt számára, amikor az idős szamár meghalt. Feszült lett, és kerülte mások társaságát.

Ez egy viszonylag ritka panasz a szamaraknál, a menedékben évente csak egy-két ilyen esettel találkoznak. Épp ezért az állatorvosok egy meglepő gyógymóddal álltak elő: a szamár orrán át levezettek egy csövet a gyomrába, és napi háromszor kólát pumpáltak át rajta.

Négy napon át napi hat liter kólát küldtek le a csövön, és a 24 liter kóla megtette a hatását: a negyedik napra a szénsavas folyadék feloldotta a Joey gyomrában kialakult gátat, és rendbe jött a hasa. Rendes, cukros kólát használtak, mert annak az is az előnye, hogy segített kalóriát bevinni az állat szervezetébe, így nem károsodott a mája vagy a veséje.

Önmagában napi hat liter kóla talán nem tűnik annyira soknak, főleg ha belegondolunk, hogy egy szamár gyomra nagyjából 9-10 literes űrtartalmú. De ha abból az irányból közelítjük meg, hogy ez a napi hat liter jelentősen több, mint amennyit egy átlagos szamár szokott inni (nincs erről gyorsan fellelhető adat, de valószínűleg ez a szám 0 liter körül lehet), akkor már jelentős mennyiségnek tűnhet.

Ben (bal) és Joey (jobb) a Szamármenedék sidmouth-i farmján – Fotó: The Donkey Sanctuary
Ben (bal) és Joey (jobb) a Szamármenedék sidmouth-i farmján – Fotó: The Donkey Sanctuary

Joey megint olyan vidám, mint az elzáródás előtt volt, és még egy új barátot is szerzett. A kezelés alatt bemutatták neki Bent, aki szintén nemrég vesztette el a legközelebbi társát, és azóta elválaszthatatlanok. Mindenhova követik egymást, és még együtt is esznek.

Viszont az állatorvosok kihangsúlyozták, hogy senki ne adjon kólát állatoknak, csak állatorvosok tudják eldönteni, hogy szükség lehet-e ilyen kezelésre. Víz helyett pedig kifejezetten rossz ötlet szénsavas üdítőket adni az házikedvenceknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!