Először kezeltek mellékpajzsmirigy-megnagyobbodást egy speciális hőkezeléssel a Semmelweis Egyetemen

2024. február 2. – 13:36

Először kezeltek mellékpajzsmirigy-megnagyobbodást egy speciális hőkezeléssel a Semmelweis Egyetemen
Fotó: Barta Bálint / Semmelweis Egyetem

Másolás

Vágólapra másolva

Először kezeltek mellékpajzsmirigy-megnagyobbodást termoablációs kezeléssel a Semmelweis Egyetemen. Az eljárás lényege, hogy hő segítségével roncsolják a kórosan megnagyobbodott szervet – írja az egyetem honlapján. Kelet-Közép-Európában elsőként a Semmelweis Egyetemen hajtották végre a kezelést, Európában csak Spanyol- és Olaszországban végeznek hasonló eljárásokat.

A kezelést két dializált férfi, és egy jóindulatú mellékpajzsmirigy-megnagyobbodásban szenvedő nő kaphatta meg egyedi méltányossággal, társadalombiztosítási alapon. A páciensek jól vannak, néhány napon belül haza is mehettek a kórházból.

„Egy olyan tűt vezetünk be az elváltozásba, ami mikrohullám segítségével melegíti fel a környező szöveteket. A hő hatására a tumorsejteket felépítő fehérjék kicsapódnak, az eljárás megszünteti a daganat vérellátását is, és az elhalt daganatszövetet a szervezet lebontja. A beavatkozás technikai kihívást jelent, mivel előzetesen folyadékkal megfelelően szét kell választanunk a szöveteket, hogy óvjuk a légcsövet, a nyelőcsövet, valamint a hangszálmozgató ideget, így elkerüljük a hőhatás következtében kialakuló szövődményeket” – mondta Deák Pál Ákos egyetemi docens. Máj-, vese-, pajzsmirigy- és csonttumorokat már kezeltek az intézményben ezzel a módszerrel.

A beavatkozás már egy alkalommal is meghozhatja a kívánt eredményt, bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy évekkel később újra jelentkezik a probléma. Az eljárás többször is megismételhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!