Veszélyes hulladékok helytelen kezeléséért perelik a Teslát

2024. február 1. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

25 kaliforniai megye indított pert a Tesla ellen veszélyes hulladékok helytelen kezelése miatt, írja az Engadget. A keresetet azt követően nyújtották be, hogy a vállalattal több hónapig tartó tárgyalások meghiúsultak. A polgári jogi szankciók összege akár napi 70 000 dollár is lehet szabálysértésenként.

Los Angeles, San Francisco és 23 másik megye azzal vádolja a Teslát, hogy helytelenül címkézte fel és helyezte el az anyagokat a hulladéklerakókban, ahol egyébként nem engedélyezett veszélyes hulladékok befogadása. Az ilyen anyagok közé tartoznak a „kenőolajok, fékfolyadékok, ólomakkumulátorok, aeroszolok, fagyállók, tisztítófolyadékok, propán, festék, aceton, cseppfolyósított kőolajgáz, ragasztók és dízelüzemanyag” – áll a keresetben. A megyék azt is állítják, hogy ez nem múltbéli probléma, a Tesla jelenleg is ezt csinálja.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek tett 2022-es jelentésében a Tesla is elismerte, hogy a kaliforniai kerületi ügyészek vizsgálatot indítottak ellene a hulladékkezeléssel kapcsolatban. A TechCrunch szerint akkoriban azt állította, hogy „különböző korrekciós intézkedéseket hajtott végre, például képzést és auditálást, valamint a telephelyi hulladékkezelési programjainak fejlesztését”. 2023 októberében közölte, hogy tárgyalásokat folytat Kalifornia-szerte a kerületi ügyészekkel, de ezek a jelek szerint nem hoztak eredményt.

Nem ez az első eset, hogy a Tesla bajba kerül a hulladékkezelésért: a vállalat 2019-ben megegyezett az amerikai Környezetvédelmi Ügynökséggel a veszélyes anyagokkal kapcsolatos szövetségi jogsértések miatt. Ennek részeként a Tesla beleegyezett, hogy a továbbiakban megfelelően kezeli a hulladékot fremonti üzemében, és 31 000 dolláros bírságot fizet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!