Új, fertőzőbb, ellenálló kólibaktériumot találtak Kínában

2024. február 1. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Felfedeztek egy új E. coli baktériumot, amely rendkívül fertőző és rezisztens bizonyos antibiotikumokkal szemben, írja a Science Direct. A kutatók a Nature Communications szaklapban publikálták az eredményeiket. A tanulmány azt sugallja, hogy a kólibaktérium a karbapenem antibiotikumokra sem reagál.

Míg a tudósok korábban már azonosították a karbapenem-rezisztens Escherichia coli törzseket, azt írják, hogy ez az egyik legproblémásabb rezisztens baktérium jelenleg: az ST410-es változat lett a leggyakoribb rezisztens E. coli a kínai kórházakban 2017 és 2021 között.

Az ST410 erősebb és fertőzőbb változata, a „B5/H24RxC” két járványban is szerepet játszik egy kínai gyermekkórházban. A törzs laboratóriumi elemzése kimutatta, hogy a baktérium gyorsabban tudott szaporodni, és károsabb volt az élő szervezetekre, mint a korábbi verziók.

Szakértők szerint az E. coli egyre fertőzőbbé és ellenállóbbá válik, ami egy aggasztó tendencia, és arra buzdítják a többi tudóst, hogy figyeljenek oda erre a törzsre, ami már Kínán kívül is kezd terjedni.

A szakértők 2017 és 2021 közötti időszakból, 26 kínai tartomány kórházaiból származó mintákat használtak annak vizsgálatára, hogy mennyire elterjedt ez az antibiotikum-rezisztens E. coli.

Különböző klinikai mintákból, köztük vizeletből, köpetből és vérből származó összesen 388 izolátum felhasználásával a csapat képes volt azonosítani, hogy az ST410 a leggyakoribb ilyen E. coli, és mivel a minták legnagyobb aránya vizeletből származott, úgy gondolják, hogy ez összefüggésben lehet húgyúti fertőzésekkel.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy sürgősen szükség van a nemzetközi együttműködésre ahhoz, hogy a kólibaktérium terjedését meg lehessen fékezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!