Az FBI szerint kínai hekkerek amerikai célpontok elleni támadásra készülnek

2024. február 1. – 05:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója szerint a kínai kormánnyal kapcsolatban álló hekkerek káoszt akarnak okozni az Egyesült Államok területén, írja az NBC.

Christopher Wray az amerikai Kongresszus alsóházának meghallgatásán azt mondta, hogy „Kína hekkerei előkészületeket tesznek, és az amerikai infrastruktúrára fókuszálnak, hogy károkat okozzanak, amikor Kína úgy dönt, hogy eljött az idő a támadásra”.

A Szövetségi Nyomozó Iroda vezetője szerint a bűnözők célpontjai között szerepelnek víztisztító létesítmények, az elektromos infrastruktúra, valamint olaj- és földgázvezetékek. Szerinte egy ilyen internetes támadás az amerikai emberek fizikai biztonságát veszélyeztetné.

A kínai kormány korábban határozottan tagadta, hogy köze lenne internetes bűnözők tevékenységéhez, emlékeztetett az MTI.

Az elmúlt években többször, így például három éve már felmerült a gyanú, hogy kínai hekkerek hozzáférhettek amerikai kormányzati adatbázisokhoz. A Reuters anonimitást kérő forrása szerint a támadók a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó Nemzeti Pénzügyi Központ (National Finance Center – NFC) rendszerébe hatolhattak be. Az NFC végzi több szövetségi alkalmazott bérszámfejtését, így a hekkerek akár több ezer munkavállaló adataihoz is hozzáférhettek. A kínai külügy akkor is tagadta, hogy bármilyen közük lenne az akcióhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!