Blokkolták Elon Musk 55,8 milliárd dolláros kifizetését

2024. január 31. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Delaware államban blokkolták Elon Musk rekordösszegű kifizetését, amit a Tesla vezérigazgatói még 2018-ban ítéltek meg neki, írja a BBC. Ennek értelmében Musk 55,8 milliárd dollárt, vagyis majdnem 20 000 milliárd forintot kapott volna a cégből, aminek már nem is a többségi részvényese.

A keresetet egy részvényes nyújtotta be, aki szerint jelentős túlfizetésről van szó. A béralku hozzásegítette Muskot ahhoz, hogy a világ egyik leggazdagabb embere lehessen, és egyértelműen a Tesla történetének legnagyobb volumenű kifizetését jelentette.

A delaware-i bíróság úgy ítélte meg, hogy a Tesla és Musk ügyvédei „nem tudták bizonyítani, hogy a részvényeseket szavazás előtt teljeskörűen tájékoztatták”, és hogy Musknak „kiterjedt kapcsolatai voltak a Tesla nevében tárgyaló személyekkel”. Mivel Musk irányítja az igazgatótanácsot, amely megszavazta a kifizetést, nehéz igazolni, hogy pártatlanul zajlott a folyamat.

Musk X-re vitte a vitát, és először figyelmeztette a követőit: soha ne jegyeztessenek be céget Delaware államban, majd megszavaztatta, hogy a Tesla átköltözzön-e Texas államba, ahol a központja is található.

Musk egyébként a Tesla vezérigazgatója és fő, de nem többségi részvényese: eladta saját részesedésének egy jelentős részét azért, hogy megvehesse a Twittert, így most nagyjából a részvények 13 százalékát birtokolja. Nemrég azt mondta, hogy újra nagyobb részesedést szeretne a cégben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!