Szupertitkos űrprogramok titkosítását oldja fel a Pentagon

2024. január 24. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma több űrprogram titkosítását akarja feloldani, hogy növelje az ország katonai előnyét az űrben, írja a Space.com. A Pentagon egyes vezetői már egy ideje úgy gondolják, hogy ideje feloldani néhány űrprogram titkosítását, ennek érdekében Kathleen Hicks, az Egyesült Államok védelmiminiszter-helyettese nemrégiben jóváhagyott egy új javaslatot, amely csökkenti néhány nagyon titkos projekt és technológia besorolási szintjét.

Ez viszont sajnos nem azt jelenti, hogy innentől bárki hozzájuk férhet, hanem azt, hogy a besorolási szintet úgy csökkentik, hogy egyes magánipari szereplők és nemzetközi szövetségesek is láthassák. A cél az, hogy ez az Egyesült Államokat „olyan aszimmetrikus előnyhöz és erőtömeg-szorzó kiépítéséhez segítse, amelyet sem Kína, sem Oroszország nem remélhet” – írta egy sajtóközleményben John Plumb, a DoD űrpolitikáért felelős helyettes titkára, aki szerint ezen információk megosztását tiltó irányelvek elavultak, és visszatartják az Egyesült Államokat attól, hogy megszerezze az űrbeli fölényt.

A lépés egyébként lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok fegyveres szolgálatainak minden ága saját maga döntsön a besorolási szintekről, ahelyett, hogy az összes katonai űrprogramra és technológiára átfogó DoD-politika terjedne ki.

A házirend-módosítás egyik kulcsfontosságú problémája az úgynevezett speciális hozzáférési programok (SAP), olyan biztonsági protokollok használata, amelyek szigorúan korlátozzák a rendkívül érzékeny és minősített információk megosztását. Ezen SAP-ok közül néhányat hivatalosan is elismertek, ami azt jelenti, hogy létezésük ismert a nyilvánosság számára, de részleteiket nem hozták nyilvánosságra.

Plumb azzal érvelt, hogy az új szabályozás „Bármi, amit az SAP szintről a szigorúan titkos szintre hozhatunk, hatalmas értéket hoz a harcosnak, hatalmas értéket az osztálynak, és őszintén szólva, remélem, hogy idővel [ez] lehetővé teszi számunkra, hogy több információt megosszunk szövetségesei és partnerei, amelyeket jelenleg esetleg nem tudnak megosztani” – mondta Plumb.

„Bármi, amit az SAP szintjéről a szigorúan titkos szintre hozhatunk le, hatalmas értéket képvisel a katonaságnak, a védelmi osztálynak, és remélem, hogy idővel lehetővé teszi számunkra, hogy több információt megosszunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel” – mondta Plumb.​

A Pentagon egyes munkatársai évek óta szorgalmaznak egy ilyen új besorolási politikát, azzal érvelve: a túlzott minősítés megakadályozta, hogy a fejlett katonai képességek elrettentessék az ellenfeleket, pedig ez az egyik fő oka annak, hogy kezdetben létrehozták őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!