Egy friss kutatás szerint minél többet tanulunk, annál tovább élünk

2024. január 24. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

A The Lancet Public Health szaklapban megjelent tanulmány szerint a tanultsági szint és a várható élettartam erősen összefügg egymással. Norvég kutatók megállapították, hogy minden egyes az oktatási rendszerben eltöltött év átlagosan 2 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát, írja a MedicalXpress.

Az már korábban is ismert volt, hogy azok, akik magasabb iskolai végzettséget érnek el, tovább élnek, mint mások, de arról eddig nem voltak nagyobb kutatások, hogy pontosan milyen mértékben. A mostani kutatás során azt találták, hogy a halálozás kockázata 2 százalékkal csökken minden oktatásban töltött év után. Ez azt jelenti, hogy a hatéves általános iskolát elvégzőknél átlagosan 13 százalékkal, a középiskola elvégzése után közel 25 százalékkal, a 18 évnyi tanulás pedig 34 százalékkal csökkentette átlagosan a halálozási kockázatot.

A kutatók összemérték az oktatás hatásait más kockázati tényezőkkel is, amelyek statisztikailag növelhetik vagy csökkenthetik az élettartamot: a táplálkozással, a dohányzással és az alkoholfogyasztással. Azt találták, hogy 18 évnyi aktív tanulás például felér azzal, mintha minden nap az előírt mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget ennénk. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha valaki 18 évig tanul, nem kell egy darab zöldséget sem ennie, sokkal inkább azt, hogy statisztikai szempontból ez is annyira csökkenti a korai halálozás esélyét, mint az egészséges étrend.

A kutatók azt is megállapították, hogy a teljes iskolakerülés annyira csökkenti a várható élettartamot, mintha valaki napi öt vagy több adag alkoholos italt inna, vagy napi 10 cigarettát szívna 10 éven keresztül.

Az oktatás pozitív következményei erősebbek a fiatalok körében, de ha valaki 50-70 éves korában is tanul, még annak is lehetnek élethosszabbító következményei.

A kutatók nem találtak szignifikáns különbséget az oktatás hatásaiban a különböző fejlettségi szinteken lévő országok között – ez azt jelenti, hogy a több éves oktatás ugyanolyan hatékony a gazdag országokban, mint a szegény országokban.

Az egész téma egyébként nem olyan elvont, mint amilyennek tűnik: nem az oktatás maga hosszabbítja meg az élettartamot, hanem a több tanulás magasabb képzettségi szinttel, jobb munkalehetőségekkel, magasabb jövedelemmel, ezen keresztül pedig jobb egészségügyi ellátással és jobb életminőséggel jár együtt.

A tanulmány 59 ország adatait használta fel, több mint 10 000 adatpontot vizsgált, amelyeket több mint 600 korábban publikált cikkből gyűjtöttek össze. Az ehhez a tanulmányhoz felülvizsgált kutatások többsége magas jövedelmű országokban készült, ami rávilágít arra, hogy több kutatásra van szükség az alacsony és közepes jövedelmű országokban, különösen a szubszaharai és észak-afrikai országokban, ahonnan jelenleg még elég kevés a releváns adat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!