Négy új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon

2024. január 24. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban ismeretlen császárpingvin-kolóniákat fedeztek fel az új műholdfelvételeken, a négy új kolónia egyenként kevesebb, mint ezer költőpárból áll, így mindegyik kicsinek mondható, írja a Phys.org.

A négy újonnan talált kolónia valószínűleg sok éve létezik, csak a tudósok korábban nem észlelték őket. Azt nem tudni, hogy ezek nagyobb kolóniából leváló szakadárok lehetnek, vagy már alapvetően külön alakultak ki.

A tudomány jelenleg 66 császárpingvin-kolóniáról tud. Az új csoportosulások felfedezése nem változtatja meg nagymértékben a teljes populációra vonatkozó becsléseket, amelyek jelenleg kevesebb, mint 30 ezer költőpár körül állnak. Abban viszont segíthetnek a tudósoknak, hogy jobban átlássák, merre mozognak a pingvinek.

Az állatok ugyanis alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, leginkább úgy, hogy jeges területeket keresnek, ha a korábbi otthonuk olvadásnak indul. A kihalásközeli állapot felé tartó faj a legnagyobb pingvinféle, fiókáit az Antarktisz körüli vizek jégtömbjein neveli. Ha ezek a jégtömbök elolvadnak, a pingvinek elköltöznek. A kutatás, ami során az új kolóniákat is felfedezték, megállapította, hogy legalább néhány régi kolónia mozogni kezdett az olvadó jég miatt.

Az egyik pingvinkolónia a Halley-öböl közelében például körülbelül 30 kilométerrel keletebbre költözött, mert a 2016-tól kezdődő instabil környezeti körülmények veszélyessé tették a régi helyüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!