Azzal viccelődött a haverjainak, hogy felrobbantja a repülőt, spanyol vadászgépek kísérték Menorcára

2024. január 22. – 20:13

Azzal viccelődött a haverjainak, hogy felrobbantja a repülőt, spanyol vadászgépek kísérték Menorcára
Aditya Verma tárgyalása Madridban január 22-én – Fotó: Borja Sanchez-Trillo / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brit férfit rendbontással vádolnak Spanyolországban, miután 2022 júliusában azt írta a barátainak Snapchaten, hogy felrobbantja a repülőt, amivel Menorca szigetére utazott – írja a BBC.

Az akkor 18 éves Aditya Verma a Snapchaten írta egy baráti csoportba, hogy

„Mindjárt felrobbantom a gépet (tálib vagyok)”.

Az üzenetet pont azelőtt küldte el, hogy a repülőgép elhagyta a Gatwick-repteret, így a repülőtér Wi-Fi hálózata még automatikusan gyanúsnak jelölte, és továbbította a brit hírszerzésnek.

A titkosszolgálat jelezte a spanyol kollégáknak, hogy találtak egy ilyen üzenetet, így a spanyol légierő felküldött két F-18-as vadászgépet, végigkísérjék az easyJet-gépet, amin Verma utazott.

Mikor leszálltak Menorcán, a repülőt átkutatták, de nem találtak bombát. Vermát letartóztatták, de óvadék ellenében elengedték. Miután visszatért az Egyesült Királyságba, a brit hírszerzés is kihallgatta.

Azt mondta, hogy nem akart pánikot kelteni, csak a haverjainak küldte el az üzenetet. Hozzátette, hogy gyerekkora óta viccelődnek a kinézetével, így minden eredeti címzett tudta, hogy csak viccel.

Megkérdezték, hogy mit gondolt akkor, amikor meglátta az ablakban a vadászgépet. Azt válaszolta, hogy azt hitte, hogy a nem sokkal korábban megindult orosz invázió miatti gyakorlatot tartanak . A pilóta elvileg azt mondta, hogy az F-18-asok egy véletlenül bekapcsolt vészjelzőre reagáltak.

A rendőrök a bíróságon azt mondták, hogy átnézték Verma telefonját, és ugyan a férfi néha rákeresett Pakisztán és India összecsapásaira, valamint az Iszlám Állam régiós jelenlétére, semmi nyomát nem találták annak, hogy Verma terrorista lenne.

Nem is vádolják ezzel, és börtönbe sem fog kerülni. Ezzel szemben akár 22,5 ezer eurós (8,6 millió forintos) büntetést is kaphat, és a spanyol védelmi minisztérium további 95 ezer eurós (36,4 millió forintos) kártérítést követel a vadászgépek felesleges bevetése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!