Közzétették az eddigi legrészletesebb képet egy fekete lyukról

2024. január 18. – 17:09

Közzétették az eddigi legrészletesebb képet egy fekete lyukról
Forrás: EHT Collaboration

Másolás

Vágólapra másolva

A fekete lyukak belső fizikája sok esetben eltér attól, amit mi itt a Földön tapasztalunk, ezt ezer helyen leírták már. Mindezt látni más tészta, a csillagászok évek óta próbálnak minél pontosabb képeket összerakni, közzétenni a fekete lyukakról. Az M87 nevűről 2019-ben az Event Horizon Telescope (EHT) közölt egy elmosódott felvételt, az Engadget most arról ír, a Messier 87 galaxis központjában lévő M87-ről sikerült egy még részletgazdagabb képet előállítani, amihez az EHT mellett egy másik teleszkópot, valamint 2018-ból származó adatokat is felhasználtak.

Az első közvetlen felvételt az M87 nevű fekete lyukról 2019-ben hozták nyilvánosságra egy 2017-es méréssorozat után, ezzel végérvényesen bebizonyosodott, hogy a fekete lyukak a valóságban is léteznek. Ez akkor egyértelműen az év legfontosabb csillagászati felfedezése volt, egy évvel később pedig egy grönlandi teleszkóp felhasználásával sikerült egy újabb felvételt is készíteni, ezeket tették most közzé.

A fejlettebb technikáknak köszönhetően élesebb és világosabb is az elsőnél, és tisztán látszik rajta, hogy a Doppler-effektus miatt az egyik oldalán világosabb az objektum. Ez a világos folt egyébként a két kép elkészülése között odébb is vándorolt valamivel, Britt Jeter Tajvanon dolgozó csillagász pedig hozzátette, hogy ezt a változást 2019-ben meg is jósolták. Mint mondta, az általános relativitáselmélet szerint a fekete lyuknak nagyjából fix méretűnek és formájúnak kellene maradnia, az akkréciós korong miatt a legfényesebb rész folyamatosan változik.

Azt, hogy ez a változás mekkora, a jövőben fel is tudják majd használni a fekete lyukak körüli mágneses mező és plazma vizsgálatára.

Jeter arról is beszélt, hogy az új kép bizonyítja, hogy a dolog reprodukálható, így a jövőben is fogják majd tudni használni. A fejlődés nem áll meg, az EHT kollaboráció folytatódik 2024 első felében is, aminek eredményeképp pár éven belül akár mozgóképpel is jelentkezhetnek a kutatók a fekete lyukról. A mi galaxisunk fekete lyukáról két éve tettek közzé képet a tudósok, a különös objektumok kutatása pedig azért is érdekes lehet, mert tavaly felmerült, hogy ezekben találhatjuk majd meg a sötét energiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!