Újabb vulkánkitörés Izlandon, a láva csak pár száz méterre van Grindavík lakóépületeitől

2024. január 14. – 11:19

Dr. Harangi Szabolcs
geológus-vulkanológus

Másolás

Vágólapra másolva

Az izlandi Reykjanes-félszigeten a december 18-i kitörés óta sem nyugodott meg a helyzet. A Kék Lagúna, Svartsengi környékén a felszín folyamatosan emelkedett, és bár érezhető földrengések nem pattantak ki, a szakemberek folyamatosan figyelmeztettek, hogy bármikor elindulhat egy újabb vulkánkitörés. A látszólagos nyugalom miatt azonban nagy volt a nyomás, a Kék Lagúnát ismét megnyitották és Grindavík lakói közül is sokan visszatérhettek otthonaikba.

Szombatra a felszínemelkedés mértéke már jóval meghaladta a korábbi hónapokban tapasztaltakat és ez már nagyon vészjósló volt. Grindavík kitelepítését szombat este rendelték el, ez vasárnap reggel indult volna el. A közvetlen jeleket folyamatosan monitorozó szakemberek ekkor valamit már megéreztek. Vasárnap hajnal 3 órakor a településen szirénák és vészhelyzeti SMS-ek ébresztették az embereket, amikor egy erős földrengésraj indult, hasonló, mint november 10-én (legerősebb földrengés 3.5 magnitúdójú volt). Körülbelül 90 házban tartózkodtak lakók ekkor, akiket gyorsan evakuáltak.

A vulkánkitörés néhány órával később, helyi idő szerint 7:57-kor indult el, Hagafelltől dél-délkeletre, az előző kitöréshez képest közelebb Grindavíkhoz, kb. 1,5-2 kilométerre. Az első tíz percben már erősen szélesedett a hasadék és már több mint egy kilométer hosszúra nyúlt. A vulkánkitörés hasonlóan kezdődött, mint a decemberi. Lávafüggöny csapott fel és gyorsan folyó láva terül szét, a kitörés intenzitása azonban kisebb volt, mint a legutóbbi esetben. Ugyanakkor helyszín veszélyesebb: egy lávafolyam Grindavík felé halad és már átvágta az elmúlt hetekben épített földsáncot. A lávafolyam vasárnap reggel, bő egy órával a kitörés megindulása után mindössze 450 méterre van Grindavík lakóépületeitől.

A szerző geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár, intézetigazgató (ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai Tanszék), kutatócsoport-vezető (HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport), a Tűzhányó Blog szerzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!