Magyar cég találmánya segít a szagmentes és egyszerű beltéri komposztálásban

Legfontosabb

2024. január 14. – 09:28

Magyar cég találmánya segít a szagmentes és egyszerű beltéri komposztálásban
CompoBot, a beltéri komposztáló – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nagyon sok minden változott az elmúlt néhány ezer évben, egy dolog fix: nem igazán tudjuk, mit kezdjünk a szeméttel. Vagyis tudjuk, leggyakrabban kupacokba gyűjtjük, és reméljük, hogy mire másnap felkelünk, valaki eltakarítja a hegyeket. Ez eddig nem jött össze.

Vannak azonban olyan dolgok, amiknél már rájöttünk, hogy igenis van értelme kicsit tudatosabban kezelni őket, mert abból nekünk még hasznunk lehet. Ilyen például az újrahasznosítás és a komposztálás. Ez utóbbi az idéntől érvényes új szabályozás miatt most egész felkapott téma itthon, ezért még kukaokosítót is írtunk, hogy bemutassuk, mi változik a biohulladék szelektív gyűjtésében.

A komposztálásnak azonban – a sok előnye mellett – van egy elég nagy hátránya: büdös, folyós, ezért inkább kinti megoldások léteznek. A Compocity nevű magyar startup ezen igyekszik változtatni, és a CompoBotot, a beltéri komposztálójukat a Las Vegas-i CES-techexpón most a nagyvilágnak is megmutatták. Ez a komposztáló játékosan próbálja arra ösztökélni az embereket, hogy a sima kuka helyett az ő gyomrába dobják a megfelelő maradékokat.

Egy háromlábú fémgömbről van szó, aminek az elején van egy fiók és egy kis kijelző. Ha az ember kinyitja a fiókot, akkor a kijelzőn megjelenik, hogy mik azok a hulladéktípusok, amiket a gép fel tud dolgozni. Ezeket mikroorganizmusok segítségével komposztálják, ugyanis belül van neki egy a komposztálás szempontjából ideális bélflórája. Amikor valamit beleraknak a fiókjába, akkor szenzorokkal letapogatja, hogy nagyjából mi lehet az, és annak megfelelő mennyiségű mikroorganizmussal együtt küldi tovább a fiókból a komposztáló térbe.

Persze a CompoBotba se lehet bármit dobni, hanem csak organikus élelmiszer-maradékot. Ez persze nem egy magától értetődő kategória, ezért minden komposztáló mellé kiraknak egy kis táblát is, amin felsorolják, hogy a gép mit tud megemészteni.

A kész komposztot a cég hetente összegyűjti, és ingyen átadja partnereknek, akik ültetési szezonokban a talajjavító masszát felhasználva fákat, bokrokat ültetnek.

„Fontos volt, hogy ez a folyamat minél transzparensebb legyen, ezért a partnereink vállalták, hogy ha az idő engedi, az ültetésbe is bevonják a közösséget”

– mondta a Telexnek Pancsa Emese alapító, ügyvezető. A cégnek is fontos, hogy tudják, hogy a komposzt jó helyre megy, ezért folyamatosan kapnak képeket és videókat az elültetett növényekről.

Egyelőre csak cégek tudnak igényelni ilyen CompoBotot, méghozzá évi 5500 euróért (bő kétmillió forintért), amiben benne van a gép testreszabása, egy workshop a bevezetéskor és a gép heti ürítése.

Akár banánhéj, almacsutka vagy citrus- és kenyérfélék is mehetnek bele – Fotó: Világi Máté / Telex
Akár banánhéj, almacsutka vagy citrus- és kenyérfélék is mehetnek bele – Fotó: Világi Máté / Telex

A játékosság ott jelentkezik, hogy ha az ember letölti a CompoBothoz tartozó alkalmazást, és mindig, amikor kidob valamit, beszkenneli a képernyőre kerülő QR-kódot, akkor az app időnként megdicséri, hogy milyen mérföldköveket ért el – például ha már annyi dolgot dobott a komposztálóba, hogy ellensúlyozta a következő pamutpólója gyártásával járó környezetszennyezést.

Mivel egyelőre inkább irodákat céloznak, a felhasználóközösségek is kapnak különböző visszajelzéseket arról, hogy mennyi komposztot gyártottak, hogy az mire volt jó, valamint a fákról, amiket az ő jóvoltukból ültettek.

Tervben van, hogy a CompoBot egyszer lakossági használatra is eljusson, de arra még legalább egy-két évet várni kell, hogy a cég elég adatot tudjon gyűjteni a céges felhasználóktól a fejlesztéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!