Félperces szelfivideóval elemezte ki a mesterséges intelligencia, mennyi esélyem van egy infarktusra

2024. január 12. – 12:03

Félperces szelfivideóval elemezte ki a mesterséges intelligencia, mennyi esélyem van egy infarktusra
Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségfigyelésre nagyon könnyű rácsúszni, ezt biztos legalább ideiglenesen mindenki tapasztalta már, akinek van egészségmarkerek mérésére alkalmas okosórája. Ha az ember nem vigyáz, félóránként ellenőrzi, még mindig megfelelő-e a pulzusa, mennyire stresszes, egészségesen lélegzik-e, milyen értéken áll a véroxigénszintje. Én is ilyen vagyok, úgyhogy érdeklődve álltam oda a NuraLogix standjához a Las Vegas-i CES techexpón, ahol azt állították: egy harminc másodperces videóból meg tudják mondani, mennyire vagyok egészséges.

A NuraLogix Anura nevű applikációja elvileg a bőr alatti véráramlás mintázataiból következtet többek között arra, hogy mekkora a pulzusom, mennyire vagyok stresszes, mekkora az esélyem például a 2-es típusú cukorbetegség, a zsírmáj, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a hipertrigliceridémia, a szívbetegség, szívroham és a stroke kialakulására, mennyire vagyok stresszes, mekkor a testtömegindexem (BMI), sőt, még azt is, hogy milyen a derék-magasság arányom, ami egyébként sokkal jobb indikátora a túlsúlynak, mint a BMI.

Az elemzés után az applikáció megmondja, hogy a következő tíz évben mekkora esélye van a különböző betegségek kialakulásának az alapján, amit a mesterséges intelligencia és a képalkotó technológia kielemzett rólunk. Gyakorlatilag mindent mutat, ami egy egészségtudatos embert érdekelhet saját magáról, és mindezt tényleg egy félperces videóból.

A technológiát transzdermális optikai képalkotó technológiás vérnyomásmérésnek, kicsit bonyolultabb nevén távoli fotopletizmográfiának (rPPG) hívják, és kutatások alapján vérnyomásmérésre például egész jól használható, még akkor is, ha egyelőre nem biztos, hogy a diagnosztikai hibahatárokon belül marad-e az eredmény. Az arcbőr ugyanis elegendő fény hatására áttetsző annyira, hogy egy jobb kamera és egy mesterséges intelligencia képes legyen detektálni az alatta található erekben a véráramot, rögzíteni a mintázatokat, és ebből gyorsan elemzést csinálni egy általános egészségcsekkolásra.

A NuraLogix egy sor témába vágó kutatást sorol fel az oldalán, a konklúzió nagyjából mindegyiknél ugyanannak tűnik: a mérés nem rossz, egész pontos, de azért nem orvosi szintű, így érdemes a helyén kezelni a szelfiméréseket is. A NuraLogix szerint egyébként a módszer nagyjából 92-99 százalékos pontossággal méri az adatpontokat.

A gyakorlatban ez már kicsit másképp működik: kétszer próbáltam ki az appot két különböző napon, és a kettő között voltak elég erős eltérések is.

A NuraLogix szerint a smink módosíthatja az eredményeket, de mindkét nap volt rajtam alapozó, úgyhogy valószínűleg nem itt volt a hiba.

Első alkalommal például az jött ki, hogy gyakorlatilag makkegészséges vagyok, és semmitől nem kell félnem: a rendszer szerint az általános egészségpontom 88, ami nagyon jónak számít, mind az alapértékeim, mind a fiziológiai, mentális, fizikai és kockázati pontszámaim jól alakultak. Az algoritmus szerint a stressz-szintem is alacsony volt, amit azért a CES második napján elég erősen kétlek, illetve az is egész furcsa, hogy inzulinrezisztensként a 2-es típusú diabéteszre alacsony kockázatúnak sorolt be, mindössze négyszázalékos eredményt hozva ki. Emellett viszont a HBA1C-érték (hemoglobin A1c), ami a szervezet szénhidrát-anyagcseréjéről és a diabéteszveszélyről árulkodik, éppen a határán van az egészségesnek és a prediabéteszt jelölőnek, így még az is lehet, hogy tényleg jól mér, csak enyhült az inzulinrezisztenciámem a legutóbbi vizsgálat óta.

Második alkalommal mind a HBA1C-értékem, mind a stressz-szintem jelentősen romlott, pedig érzésre például sokkal kevésbé éreztem magam stresszesnek, mint előző nap. A BMI-m és a becsült korom is jócskán felugrott: utóbbi első nap 26 volt, másnap meg 36 (a valós korom ezzel szemben 34). Azért inkább az első napos eredményeimet tartom mérvadónak a lelki békém megőrzése érdekében.

A NuraLogix szerint reális képet az egészségi állapotról rendszeres mérésekkel kapunk, de az is befolyásolhatja a méréseket, hogy milyen fényviszonyokban végezzük őket, és persze hogy mennyire vagyunk éppen a topon mind mentálisan, mind fizikailag. Az applikáció regisztráció után készít részletes trendriportot a különböző mérésekről.

Fontos infó, hogy a NuraLogix szerint az applikációjuk nem tárolja el sem a videót, sem abból készített fotókat, és az elemzési adatokat is titkosítva tárolja. Egyelőre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA) nem kapta még meg a termék a zöld utat, ezt idénre várja a cég, de van már 17 szabadalma az Egyesült Államokban a technológiával kapcsolatban. Érdemes azt is megjegyezni, hogy nem ez az egyetlen ilyen applikáció a piacon, de az mindenképpen ígéretes, hogy klinikai kutatásokat is felhasználnak a fejlesztéshez, és a mérések pontosságát a Nuralogix és az együttműködő egyetemek laborjaiban is tesztelték.

Valószínűleg ennél a technológiánál is azt érdemes észben tartani, amit minden más, hasonló egészségmérő megoldásnál, például a fitneszóráknál is: érdekességként, saját egészségi állapotunk nyomon követésére nagyon hasznos, de diagnosztikai pontosságot nem kell tőle várni.

Munkatársunk a Vasco Electronics meghívására és költségén vesz részt a CES-en.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!