A Swarovski távcsövével még én is szívesen kukkolnék madarakat

2024. január 11. – 09:22

A Swarovski távcsövével még én is szívesen kukkolnék madarakat
Nem sok madarat látni Vegasban, de szerencsére volt mit nézni a stand körül – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Las Vegas-i CES techexpó azért is érdekes esemény, mert olyan sok a kiállító, hogy gyakran akár órákig is lehet úgy bolyongani, hogy az ember semmi – számára – érdekeset sem talál. Épp ezért nagyon megörül, amikor talál valami olyat, ami elsőre nem kifejezetten érdekli, aztán mégis izgalmasnak tűnik. Ilyen volt nekünk például a Swarovski új okostávcsöve, ami még úgy is lekötött minket, hogy nem vagyunk nagy madárlesők.

A Swarovski Optik AX Viso első ránézésre egy normál, kényelmes távcső néhány gombbal. A látszat azonban csalóka, mert valójában egy videokamera, fényképező, távcső, valamint madár- és emlőshatározó, egybegyúrva.

A Viso elég egyszerűen működik. Ha madárfigyelő módban van, akkor ha az ember meglát a távolban egy madarat, és tudni szeretné, hogy milyen faj, akkor csak ránéz, manuálisan élesít egy kicsit a képen, és megnyomja az erre való gombot a távcső jobb oldalán. Egy-két másodperc után a távcső megmondja, hogy mit is lát az ember. Egyelőre kilencezer madár- és más állatfajt ismer fel, és minden azonosításkor csinál egy képet, amit elraktároz magában.

Ha szinkronizáljuk a távcsövet a telefonos alkalmazásával, akkor gyakorlatilag egy madárlesnaplót kapunk, amiben visszanézhetjük, mikor mit láttunk, és ezt akár meg is oszthatjuk másokkal.

Emellett van fotós és videós módja is, de egy iránytűt is raktak bele, ha túra közben elkeveredne az ember. Az állatos adatbázisa folyamatosan frissülni fog, és tervben van, hogy később akár csillagképeket is felismerjen, és az is, hogy ha madárhangot hall, akkor megmondja, az merről szól.

A gyűrűt tekergetve lehet módot váltani – Fotó: Világi Máté / Telex.hu
A gyűrűt tekergetve lehet módot váltani – Fotó: Világi Máté / Telex.hu

Élesben nem tudtuk kipróbálni, mert Vegasban kifejezetten kevés madarat látni, és amit igen, azt még magamtól is felismerem (galamb), de a standot körülvevő faoszlopokra felaggatott kartonmadarakat tényleg szuperül beazonosította.

Masszív darab, jó fogni, kézre áll, és érezni, hogy minőségi anyagokból rakták össze. Emiatt viszont meg is kérik az árát: február elsejétől kapható, és nagyjából 4900 dollárba (1,7 millió forintba) kerül majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!