Jó ötlet a fülbevalóval keresztezett fülhallgató, csak egyelőre nem sok mindenre használható

2024. január 11. – 12:04

Jó ötlet a fülbevalóval keresztezett fülhallgató, csak egyelőre nem sok mindenre használható
A Nova H1 – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A vezeték nélküli fülhallgatók térnyerésével és fejlődésével egyre szebb és elegánsabb modelleket kapunk, a női vásárlóknak a pontot az i-re viszont talán a gyöngyfülbevalónak álcázott füles teheti fel. A Nova Products német startup megtalálta a piaci rést, kár, hogy egyelőre közel sem tökéletes a terméke, és attól eltekintve, hogy tényleg nagyon szép, a kanyarban sincs a hagyományos fülhallgatókhoz képest.

A Nova Products másodszorra hozza a CES techexpóra a felturbózott gyöngyfülbevalóit, de a termékre tulajdonképpen már 2021 óta próbál pénzt gyűjteni a Kickstarteren, több-kevesebb sikerrel. A cég most a B2B, vagyis a vállalatok közötti eladásra koncentrál, ha már a közvetlen eladás nem igazán jött be neki – ami érthető is, ha az ember kipróbálja a terméket.

Külsőre a Nova H1 névre keresztelt fülbevaló tényleg gyönyörű: ezüstözött és aranyozott változatban, különböző színű és fajtájú gyöngyökkel érkezik, és nem is lehet róla megmondani, hogy tulajdonképpen fülhallgató. Kapható klipszes és hagyományos változatban is, és a gyöngyös megoldáson kívül egy másik modell is létezik már, ami uniszex, így nyit a férfi vásárlók felé is.

Különböző színekben, különböző gyöngyökkel lesz kapható a termék, ha végre kilép a piacra – Fotó: Világi Máté / Telex
Különböző színekben, különböző gyöngyökkel lesz kapható a termék, ha végre kilép a piacra – Fotó: Világi Máté / Telex

A turpisságot csak akkor veszi észre az ember, ha közelebbről megnézi: a gyöngy két oldalán ugyanis nagyon apró hangszórók vannak, illetve egy beépített mikrofon. Az eszköznél semmi nem kerül a fülbe, de nem is csontvezetéssel működik, vagyis nem a fülben található apró csontokat rezegteti, hanem okosan arra vezeti a hangot, amerre kell. Ennek köszönhetően a benne szóló zenét csak mi halljuk, hiába beszélünk technikailag egy szabadon hagyott hangszóróról.

A fülbevaló a mikrofonnak köszönhetően nemcsak zenehallgatásra, hanem telefonálásra is használható, ha pedig éppen semmi dolga, magától energiatakarékos üzemmódba kapcsol. Átlagos használattal öt-hat órát bír egy töltéssel. Az uniszex verzió képes a hallást is javítani: csodát nem kell tőle várni, de fel tudja erősíteni a környezet hangjait.

Alakjából adódóan viszont nincs benne zajszűrés, ami a CES hangos forgatagában azonnal ki is ütközött. Amikor ugyanis kipróbáltuk az ígéretesnek tűnő eszközt, kicsit csalódtunk: a szép külső átlagos belsőt takar, sőt, a maximum hangerő elég gyenge, és értelemszerűen a basszus is sovány. A Nova Products munkatársa esküdözött, hogy kisebb zajban teljesen jó a hangerő, de ezek szerint akkor az olyan helyeken is érdemes elfelejteni a használatot, mint a tömegközlekedés, és nem ez fog segíteni kizárni a repülőn mellettünk bőgő gyerek hangját sem.

A másik nagy hátránya az eszköznek, hogy a cég nem tudja garantálni, hogy sportolás közben a helyén marad, ami viszont egy egész fontos zenehallgatós szeletét kigolyózza így a napnak. Állítólag a kevesebb ugrálással járó mozgásformákat bírja, de a klipszes változat valószínűleg esélytelen a futásnál vagy bármilyen kicsit aktívabb, ugrálással járó sportnál.

Mindez persze nem lenne akkora baj, ha a Nova H1 igazából egy átlagos árú fülbevaló lenne némi extrával, viszont úgy, hogy gyöngytől és fémtől függően 6-700 dollárt (körülbelül 200-250 ezer forintot) is elkérnek érte, már erősen meggondolja az ember a vásárlást. Az ötlet jó, a kivitelezés még nem igazán, talán ez az oka annak, hogy az eszköz már sokadik éve próbál betörni a piacra.

Munkatársunk a Vasco Electronics meghívására és költségén vesz részt a CES-en.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!