Meglepően jól tudunk csirkéül

2024. január 3. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint az emberek meg tudják állapítani a tyúkok hangjából, hogy az állatok boldogok-e, vagy sem, írja a Guardian. A Queenslandi Egyetem kutatói 200 önkéntes bevonásával tesztelték az elméletüket. Csirkehangokról játszottak le nekik felvételeket, és kiderült, hogy 69 százalékuk különbséget tud tenni a kétféle hang között: az egyik tyúkcsoport éppen boldog volt, mert enni kapott, a másik pedig frusztrált, mert kihagyták a csemegézésből.

A kutatásban részt vevő madarakat megtanították arra, hogy felismerjenek különböző hangokat, például sípolást, csengetést vagy zümmögést, és ezeket egy lengőajtó mögé rejtett tál tartalmával azonosítsák. A kapott élelmiszerek a tyúkok ízlésskálájának különböző pontjain mozogtak: a lisztkukacoktól kezdve a normál csirketakarmányon át az üres etetőtálig.

A tyúkok az ételekre gyors kotkodácsolással vagy magasabb hangfekvésű jelzésekkel reagáltak, amikor pedig nem volt min izgulniuk, nyöszörgéssel és hosszú, elnyújtott hangokkal válaszoltak. Úgy tűnik, ezek között az emberek ösztönösen is tudnak különbséget tenni, és nagyjából a megfelelő érzelmekkel társítani őket. Minden önkéntes 16, ugyanolyan hosszúságú felvételt hallott, amelyek fele boldog, a másik fele szomorú tyúkoktól származott.

Joerg Henning, a tanulmány első szerzője azt mondta, hogy ez hasznos lehet a csirketenyésztéssel foglalkozók számára, hiszen hang alapján azonosítani tudják az általuk gondozott madarak érzelmi állapotát, a kutatás szerint még akkor is, ha nem rendelkeznek erre előzetes képzéssel vagy tapasztalattal. Az eredmények megnyitják az utat „a csirkeállományok akusztikus megfigyeléséhez”, írják a szerzők, vagyis mesterséges intelligencia segítségével felmérhető az állatok hangulata, a rendszer pedig figyelmeztethetné a tenyésztőket, ha a tyúkjaik nem elégedettek.

Henning szerint ha az ilyen megfigyelés hosszú távon is megbízhatónak bizonyul, az „kényelmes és költséghatékony módot jelent a jólétértékelési módszerek javítására a kereskedelmi csirketenyésztésben”.

​A kutatók arra is felhívják a figyelmet: az eredmények bizonyítják, hogy a fejlettebb állatok a hangjukat is használják érzelmeik kifejezéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!