Érdemes hajnalban felnézni az égre, jön a Quadrantidák meteorraj

2024. január 3. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Csak néhány órán keresztül tetőzik a Quadrantidák meteorraj, az év első hullócsillag-eseménye, a maximum holnap délután 2-től kezdődik, de már csütörtök hajnalban is érdemes lehet felnézni az égre, akár óránként 130 hullócsillagot is észrevehetnek az igazán szerencsések.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló azt írja, hogy bár a félhold nem könnyíti meg az észleléseket, kedvező időjárás esetén lehet esélyünk egy, a Geminidákat is felülmúló, látványos jelenségre. A raj radiánsa a Bootes csillagkép irányában lesz, amely az éjszaka első felében az északi, éjfél után a keleti horizont felett lesz egyre magasabban látható. A Quadrantidák megfigyelésére csütörtökön a pirkadatot megelőző órák lesznek a legalkalmasabbak. A raj radiánsa ekkor emelkedik a legmagasabbra, reggel hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton. A radiáns pozícióját ide kattintva is lehet követni.

A Quadrantidák meteorraj szülőobjektuma a mindössze 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó. Érdekesség, hogy a kisbolygók ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt pályájukon. A különös égitest viszont mégiscsak felelős a Quadrantidák meteorzáporért, ami arra enged következtetni, hogy a 2003 EH1 valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben, január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!