A szilveszteri petárdázás veszélyes az emberre és a környezetet is szennyezi

2023. december 30. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A petárdázás és tűzijátékozás okozta negatív hatások évről évre előkerülnek, legtöbbször csak annyi hangzik el, hogy zavarja a háziállatokat, meg úgy általában mindenkit, aki aludni szeretne.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a Facebook-oldalán egészítette ki további szempontokkal, miért káros a szilveszteri petárdázás.

„Az újévi tűzijátékok által kibocsátott finompor mennyisége az egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el, ami irritálhatja a légutakat, valamint erősítheti bizonyos egészségügyi problémákat.”

Káros anyagok kerülnek a levegőbe, például szén-dioxid és szén-monoxid. „A tűzijáték során klórtartalmú anyagok égésekor rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre.”

„A tűzijáték során felszabaduló szálló por különösen káros lehet a légzőszervi alapbetegségekben, például az asztmában és a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők légzőrendszerére. További aggodalomra ad okot, hogy a magyar lakosság különösen kitett a légszennyezés okozta veszélyeknek: a World Wildlife Fund (WWF) hazai szervezetének 2017-es adatai szerint lakosságarányosan Magyarországon követeli az egyik legtöbb halálos áldozatot a szállópor, illetve az azzal összefüggésben kialakuló betegségek. Egyedül Kína teljesít rosszabbul a globális listán a magyaroknál.”

A kutató emellett felidézi, hogy a petárdák zaj- és fényhatásai stresszt és szorongást okoznak az állatoknak, elsősorban a kutyáknak és macskáknak, akiknek fejlettebb a hallásuk. A statisztikák szerint szilveszterkor nagyjából ezer eltűnt állatot jelentenek, a kutyák fele pedig nem tér haza ilyenkor.

Kevésbé ismert tény, hogy a tűzijátékok tartósan megváltoztatják a madarak viselkedését is. Német kutatók kimutatták, hogy a sarki ludak szilveszter este elhagyják pihenőhelyeiket, és távolabb repülnek az emberek lakta területektől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!