Bill Gates Karikó Katalin Nobel-díjáról posztolt

2023. december 29. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Számba vette Bill Gates a 2023-as év legfontosabb eseményeit egy Facebook-posztban, az első helyre (véletlenül vagy direkt, nem tudni) pont Karikó Katalin Nobel-díja került.

A Microsoft atyja azt írta, kihívásokkal teli időket élünk, de optimista a jövőt illetően. „Szerencsés vagyok, hogy a munkám betekintést enged abba, hogyan javul a világ” – olvasható a posztban.

Karikó Katalin megosztva kapta a orvosi-élettani Nobel-díjat kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel, az mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette. A nyolcvanas évek óta Amerikában kutató, munkahelyein korábban többször ellehetetlenített, kutatási témájához azonban mindvégig ragaszkodó magyar kutató ezzel hivatalosan is beírta magát a tudománytörténetbe.

Karikó Katalin Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját, egyben ő az első Nobel-díjas magyar nő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!