Vibráló kapszula lehet a fogyókúrázók új csodaszere

2023. december 24. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év egyik slágertémáját adták azok az eredetileg cukorbetegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerek, amik fogyasztószerként lettek szupernépszerűek – de annyira, hogy az esetenként a diabéteszeseknél már hiányt okozott az ellátásban. Most az MIT kutatói egy új fogyókúrás csodaszerrel álltak elő, ami egészen más alapon közlíti meg a problémát, miszerint a fogyáshoz csökkenteni kéne a bevitt kalória mennyiségét, enni viszont jó érzés.

A Vibes nevű kapszula enyhe rezgéssel veri át a gyomorban levő receptorokat, amelyek ezt ugyanolyan fizikai hatásként érzékelik, mint amikor az ember már eleget evett, és megtelt a gyomra. Ilyenkor ezek a receptorok jelzést küldenek az agyba, ami különböző hormonokat szabadít fel, ezek pedig a jóllakottság érzését adják az embernek. A kapszula akkora, mint egy vitamintabletta, és 20-30 perccel étkezés előtt kell bevenni, így a gyomorsav pont időben marja szét a kapszulát borító membránt, és indítja be a rezgést meghajtó elem működését. Mivel egészen apró, természetes úton távozik a szervezetből az emésztési folyamat végén.

A kapszulát eddig sertéseken végzett kísérletekben próbálták csak ki, és az eredmények bíztatóak, a malacok 40%-kal kevesebbet ettek, és eltelve önként abbahagyták az evést. Bár emberen még nem próbálták ki, a kutatók bíznak abban, hogy ugyanezzel a hatásmechanizmussal működhet nálunk is az önmegtartóztatás kiprovokálása az agyban. Jó hír, hogy a kutatók szerint a tömeggyártással egy dollár alá lehet majd vinni a kapszulák előállítási árát, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint amennyibe például a fogyókúrákhoz használt diabétesz-gyógyszerek kerülnek. Egyelőre mellékhatása sem ismert a megoldásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!