Élete végéig bezárják a GTA 6 forráskódját kiszivárogtató hekkert

2023. december 22. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytig tartó, de nem börtönben, hanem egy speciális kórházban letöltendő büntetést kapott a 18 éves brit Arion Kurtaj, a hekker, aki feltörte a Rockstar játékfejlesztő cég szervereit, és kiszivárogtatta az utóbbi évek legjobban várt játéka, a GTA 6 forráskódját, illetve videókat a játékból. Kurtaj a Lapsus$ néven ismert hekkercsapat tagja volt, a társaságból még egy tagot elkaptak, de ő még fiatalkorú, így a nevét sem hozta nyilvánosságra a brit rendőrség.

A Lapsus$ 2021-22-ben több nagy vihart kavart hekkelésben is benne volt, az áldozataik között volt az Nvidia, az Uber, és a brit mobilszolgáltató BT/EE. Kurtajt az Nvidia feltörése után kapták el, és éppen házi őrizetben volt egy hotelszobában, amikor a Rockstarhoz is betört. Mivel a laptopját elvették, a telefonját, a szoba tévéjét, és egy Amazon Fire Stick médialejátszót használt a hekkeléshez. A cég szervereiről 90 videót töltött le a játékból, illetve a forráskód egy részét. Ezután megpróbálta megzsarolni a stúdiót, hogy fizessenek neki, különben közzéteszi az ellopott fájlokat. Nem fizettek, így a videókat ki is szivárogtatta az internetre.

Kurtaj védője a bíróságon azzal érvelt, hogy nem sokkal később a Rockstar kiadta a GTA 6 trailerét, és az azóta is nézettségi rekordokat dönt, tehát a hekkelés nem okozott valódi kárt a cégnek, sőt, még reklámot is adott neki. A fejlesztő szerint ezzel szemben 5 millió dolláros kárt, és több ezer emberórányi plusz munkát okozott neki a hekkelés. A bíró az orvosi szakvélemények alapján úgy ítélt, hogy Kurtaj nem tanúsít megbánást a tettei után, és kiemelten veszélyes a társadalomra. Mivel az autizmus egy súlyosabb formájával él, nem börtönbe kerül, hanem egy speciális kórházba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!