Egy tizennégymillió éve élt rinocéroszfaj megkövesedett maradványait találták meg kínai kutatók

2023. december 20. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tizennégymillió évvel ezelőtt Kelet-Ázsiában élt rinocéroszfaj megkövesedett maradványait azonosították kínai kutatók, írja az MTI a kínai médiára hivatkozva. A Prosantorhinus az Európában egykor széles körben elterjedt, kis termetű, de mára kihalt teleoceratine orrszarvúak nemzetségéhez tartozott. A nemzetség ázsiai evolúciójáról azonban a fosszilis leletek hiánya miatt mindeddig nem sokat lehetett tudni.


A középső miocén korszakból származó orrszarvúfajt, amelynek fosszíliáját a kínai Ninghszia-Huj Autonóm Területen találták meg, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Gerinces Paleontológiai és Paleoantropológiai Intézet kutatói azonosították. A filogenetikai elemzésből kiderült, hogy a példány a Prosantorhinus nemzetség egy viszonylag elterjedt leszármazottja volt. A kutatók az új fajnak a Prosantorhinus yei sp. nov. nevet adták.

A faj jól megőrzött, kifejlett koponyájának megvastagodott és kiemelkedő orrcsontjain egy kis szarv nőtt. A felfedezés arra utal, hogy a Prosantorhinus példányai Európától Kínáig nagyon nagy területen terjedtek el, ami az intézet tudósai szerint azt jelenti, hogy vándorlásukat nem korlátozták ökológiai és földrajzi akadályok Eurázsiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!